Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Huur naar inkomen terug op de politieke agenda

Datum nieuwsfeit: 07-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Fractie Amsterdam Anders/De Groenen
p/a.: Stadhuis, Amstel 1, kamer 2229, 1011 PN Amsterdam tel: 020-552.2706
fax: 020-552.2760
e-mail: AA/(DG@raad.amsterdam.nl)
website: http://www.pz.nl/groenenadam

Persbericht

Amsterdam, 7 juni 2001

Amsterdam bekijkt mogelijkheid negatieve huursubsidie

HUUR NAAR INKOMEN TERUG OP DE POLITIEKE AGENDA.

De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken op welke wijze huur naar inkomen bij sociale woningen uitvoerbaar is. De gemeenteraad stemde gisteravond unaniem in met een voorstel hiertoe van Amsterdam Anders/De Groenen. Het college van B&W heeft toegezegd nog voor de verkiezingen met resultaten te komen van dit onderzoek naar de mogelijkheid om negatieve huursubsidie in te voeren in Amsterdam. Door mensen met een relatief hoog inkomen die in een sociale huurwoning wonen extra te belasten, kan geld verworven worden om elders sociale woningbouwprojecten te realiseren.

IJburg

Na de verzelfstandiging van woningcorporaties zijn de subsidies voor de nieuwbouw van sociale woningen nagenoeg afgeschaft en moet deze uit de winst van koopwoningen betaald worden. Door de overspannen bouwmarkt leidt dit er ondermeer toe dat bij nieuwbouwprojecten zoals IJburg sociale woningbouw onbetaalbaar worden.

Huursubsidie

Inkomensafhankelijke huur voor sociale woningen bestaat al lang voor mensen met een laag inkomen die huursubsidie ontvangen. Bewoners van sociale huurwoningen met een gegroeid en dus nu te hoog inkomen stromen echter niet door naar duurdere woningen. A'dam Anders/De Groenen wil nu dat deze "scheefwoners" in verhouding tot hun inkomen een betaalbare hogere huur gaan krijgen. Daarmee dragen ze dan bij de totstandkoming van nieuwe sociale woningbouw. Fractievoorzitter Hansje Kalt: "Ik ben blij dat de gemeenteraad nu stappen onderneemt in deze richting. Twintig jaar lang was het een taboe om hierover te praten. Nu de zaken op IJburg en andere plaatsen uit de hand beginnen te lopen is er gelukkig wel bereidheid om naar dit soort oplossingen te zoeken."

Voor meer informatie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie