Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitnodiging International Film Festival Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 07-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

UITNODIGING en PERSBERICHT
International Film Festival Rotterdam

Met veel genoegen nodigen het International Film Festival Rotterdam en het Filmmuseum u uit voor de persvoorstelling van

25 WATTS

Regie: Juan Pablo Rebella & Pablo Stoll
Uruguay, 2001, z/w, 35 mm, 92 minuten, Spaans, Nederlands ondertiteld

VPRO Tiger Award - International Film Festival Rotterdam 2001 MovieZone Award - International Film Festival Rotterdam 2001 Best Actor - Buenos Aires International Film Festival 2001 FIPRESCI Award - Buenos Aires International Film Festival 2001

Donderdag 7 juni 2001, 15.00 - 16.30 uur
Parisienne Zaal, Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam

Première: donderdag 2 augustus 2001 in:
Filmmuseum Cinerama (Amsterdam), Theater Lantaren/Venster (Rotterdam), Filmtheater 't Hoogt (Utrecht), Lux (Nijmegen) Distributie: IFFR / Filmmuseum; vanaf 7 september 2001 in MovieZone-programma. Perscontacten: IFFR, Bert-Jan Zoet, t 010 890 90 90 f 010 890 90 90 (press@filmfestivalrotterdam.com)

NB Juan Pablo Rebella & Pablo Stoll zijn eind juni a.s. in Nederland en beschikbaar voor interviews.

Met vriendelijke groeten

Bert-Jan Zoet
Persvoorlichter International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT
International Film Festival Rotterdam14 mei 2001

VPRO Tiger Award- en MovieZonewinnaar 25 WATTS vanaf 2 augustus in filmtheaters

25 WATTS, VPRO Tiger Award- en MovieZone Award-winnaar, draait vanaf 2 augustus 2001 in Filmmuseum Cinerama (Amsterdam), Theater Lantaren/Venster (Rotterdam), Filmtheater 't Hoogt (Utrecht) en Lux (Nijmegen). Deze eerste Uruguayaanse speelfilm ooit in Nederland uitgebracht verbeeldt met subtiele ironie en talloze lachwekkende details het dagelijks leven van drie jonge anti-helden en hun prettig gestoorde omgeving in de suburbs van Montevideo.

Het International Film Festival Rotterdam brengt, in samenwerking met het Filmmuseum, 25 WATTS uit onder het festival-distributielabel Tiger Releases. Het festival verzorgt de publiciteit en het Filmmuseum de handling van de distributie. Vanaf 7 september 2001 draait 25 WATTS mee in het MovieZone programma, de landelijke filmclub voor jongeren met vertoningen op vrijdagmiddag in twintig filmtheaters.

Zaterdagochtend, zeven uur, Montevideo, Uruguay. Leche, Javi en Seba zijn nog steeds op. Verveeld hangen ze op straat en drinken goedkoop bier. Leche is zojuist in de hondenpoep getrapt en is ervan overtuigd dat dat ongeluk brengt. Binnenkort heeft hij een examen Italiaans, waarvoor hij nog hard moet studeren. Helaas wordt hij door allerlei dingen afgeleid: hij is verliefd geworden op zijn lerares, moet op zijn demente oma passen en zijn achterlijke buurjongen is zijn hond kwijt. Javi is al klaar met zijn studie. Hij heeft een vreselijk baantje en moet een auto met geluidsinstallatie door de buurt rijden. De hele dag moet hij luisteren naar dezelfde stomme pastareclame die door de luidsprekers schalt. Het enige lichtpuntje in zijn leven is zijn vriendinnetje Maria, maar zij staat op het punt het uit te maken. Ten slotte is er de stille Seba, de jongste van het stel, die op een of andere manier altijd de vreemdste figuren tegenkomt.

Het talent van Rebella en Stoll blijkt uit de even inventieve, rustige als humoristische wijze waarop de eindeloze verveling in het leven van de jongens in beeld wordt gebracht met kleine details als Javi's hamster of de voorspelbare gesprekjes met de buurman. Daarnaast wordt de film opgesierd met een paar prettig gestoorde personages als een uit zijn nek kletsende nep?hippie, een laconieke videotheekeigenaar en een paranoïde pizzabezorger.

Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll (beiden 1974, Montevideo) leerden elkaar kennen op de universiteit van Montevideo, waar ze mediastudies volgden. Ze schreven en maakten samen ook een animatieserie, El service. Na de wereldpremière en de bekroning met een Tiger Award en de MovieZone Award tijdens het afgelopen International Film Festival Rotterdam heeft 25 WATTS nog meer prijzen ontvangen. In Argentinië deelden eind april 2001 de drie hoofdrolspelers de prijs voor beste acteur van het Buenos Aires International Film Festival. Bovendien kreeg 25 WATTS daar de FIPRESCI Award van de internationale filmcriciti. Het jonge regisseursduo Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll (beiden 26 jaar) veroveren de wereld met hun innemende speelfilmdebuut; ze zijn onder meer aanwezig geweest op filmfestivals in Spanje en Australië.

25 WATTS, het speelfilmdebuut van beide 26-jarige regisseurs uit Montevideo, is een verrassing vanuit verschillende gezichtspunten. Ten eerste de herkomst: Uruguay had tot nu toe geen filmindustrie van betekenis en is zo goed als onbekend in de filmwereld. Ten tweede is, gezien het lage budget van de film en de moeite die de makers hebben gehad om dit te verzamelen, de totstandkoming van de film een overwinning op zich. Tenslotte hebben de makers hun film in een niet voor de hand liggende vorm gegoten.

In korrelig zwart/wit volgt de film de jongens op straat, in woon- en slaapkamers. Inventief camerawerk en een doeltreffende montage maken meerdere scenes lachwekkend of juist gelaagd en ironisch. Op een manier die doet denken aan films van Kevin Smith en Jim Jarmusch maken de regisseurs anti-helden van hun personages en geven ze een indringend beeld van de uitzichtloosheid onder hun generatie in Uruguay.

In Rotterdam zei de VPRO Tiger Award-jury over 25 Watts: "In hun relaas van drie lome, sympathieke teenagers en hun weinig opwindende zondagen in de voorstad van Montevideo, geven de regisseurs blijk van een ironisch gevoel voor humor dat zowel aan Jim Jarmusch doet denken als aan Samuel Beckett. Toch blijft hun onafhankelijk geproduceerde komedie een authentieke en enthousiaste hommage aan die jeugdjaren van verveling en weinig serieus gedrag, waarin we wachten tot het leven werkelijk gaat beginnen."

Aan de drie VPRO Tiger Awards is een prijs verbonden van elk 10.000 Euro, ter beschikking gesteld door de VPRO. De omroep koopt de drie films bovendien aan voor uitzending. Naar verwacht zullen de andere twee winnaars (BAD COMPANY van Furumaya Tomoyuki en IN DEN TAG HINEIN van Maria Speth) in het najaar van 2001 in de filmtheaters te zien zijn.

25 WATTS is tot stand gekomen met hulp van het Hubert Bals Fonds.

25 Watts
Regie: Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll
Uruguay, 2001, z/w, 35 mm, 92 minuten, Spaans, Nederlands ondertiteld

Productie: Fernando Epstein, Ctrl Z Films
Scenario: Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll
Camera: Bárbara Alvarez
Montage: Fernando Epstein
Art direction: Gonzalo Delgado
Geluid: Sebastián Cerveñanski
Muziek: Los Mockers, Exilio Psíquico
Cast: Daniel Hendler, Jorge Temponi, Alfonso Tort, Valentín Rivero, Valeria Mendieta Distributie Nederland: IFFR / Filmmuseum

Noten aan de redactie

·Het IFFR organiseert op donderdag 7 juni a.s., aanvang 15.00 uur in het Filmmuseum een persvoorstelling van 25 WATTS.
·Beide regisseurs zullen de laatste week van juni 2001 in Nederland zijn voor interviews.
·Foto's van 25 WATTS zijn online beschikbaar via de perspagina van de festivalwebsite www.filmfestivalrotterdam.com
·Interview-aanvragen / informatie: IFFR, Persvoorlichting, Bert-Jan Zoet, tel 010 - 890 90 90, (press@filmfestivalrotterdam.com)
International Film Festival Rotterdam
Press Department
press officer: Bert-Jan Zoet
P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email (press@filmfestivalrotterdam.com)
url www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2002: Wed, Jan. 23 - Sun, Febr. 3


---
Message created at: Mon, 14 May 2001 12:07:01 +0200 Message sent by: (press@filmfestivalrotterdam.com) Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie