Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CAO ziekenhuizen: Leerlingen gaan er extra op vooruit

Datum nieuwsfeit: 07-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

7 Juni - Ziekenhuizen: Leerlingen gaan er extra op vooruit

CAO - (catzfol@wxs.nl)

Vanaf 1 augustus krijgen leerlingen in hun beroepsvoorbereidende periode het minimumloon. Nu ontvangen zij slechts zakgeld van 764 gulden per maand. Daarna gaat lestijd als werktijd gelden, waardoor het salaris van leerlingen in de beroepsbegeleidende leerweg met 7 tot 12,5 procent stijgt. Dat staat in het akkoord voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen, die met terugwerkende kracht ingaat op 1 maart en een looptijd heeft van 16 maanden. In totaal gaan de lonen structureel met 7,4 procent omhoog: 4 procent per 1 juni, 1 procent op 1 januari plus een verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,4 procent tot in totaal 3,4 procent. Daarnaast zijn er nog twee eenmalige uitkeringen: van 0,6 procent in december en van 0,4 procent mei volgend jaar.

De normwerkweek wordt niet verlengd en blijft 36 uur. Wel kan individueel vrijwillig voor een langere werkweek worden gekozen, tot maximaal 40 uur. Verder komt er een keuzesysteem, waarmee je eindejaarsuitkering, meergewerkte uren of vrije dagen kunt opsparen voor beter pensioen, meer kinderopvang, extra verlof of scholing. Er wordt een kinderopvang-fonds opgericht om de opvangcapaciteit te verdubbelen.

Elke instelling zal voortaan in overleg met de OR een scholingplan opstellen. Iedere werknemer krijgt jaarlijks een loopbaangesprek, een persoonlijk ontwikkelingsplan en eens in de vijf jaar recht op individueel loopbaanadvies.

In zes ziekenhuizen zal onderzoek worden gedaan naar werklastbeheersing. Dat moet een methodiek opleveren om de werklast in alle ziekenhuizen terug te dringen.

www.abvakabo.nl/cgi-bin/cms_read.cgi?aktie=show_msg&id=734&categorie=1.4-verzorgingshuizen (AbvaKabo) legt het akkoord met een positief advies aan de leden voor.

www.nu91.nl/akkoordz.htm (Nu `91) en de Unie Zorg en Welzijn vinden de loonsverhoging te gering. Zij hadden liever een Cao van 26 maanden gezien met extra uitloopschalen. Die komen er nu pas in een volgende Cao.

Meer nieuws uit het cao-logboek: www.fnv.nl/cao en klik op logboek.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie