Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oerol festival nu ook digitaal en mobiel met Vara Oerolzone

Datum nieuwsfeit: 07-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
INTERNET

'Omringd door media'

20E OEROL-FESTIVAL DIGITAAL EN MOBIEL MET VARA OEROLZONE

De 'OerolZone' is terug! Op het 20e Oerol Festival op Terschelling zal de VARA opnieuw experimenteren met een mix van oude en nieuwe media. Dit jaar staat de direkte interactie met het publiek centraal in een project met (live) radio, webvideo en SMS.
Het thema van Oerol is dit jaar 'Omringd door zee'. De 'OerolZone' levert de bezoeker in ieder geval een zee aan informatie, die hij op ieder moment en langs allerlei wegen kan krijgen. Via een lokaal radiostation, een uitgebreide internetsite of via SMS- berichten op de mobiele telefoon.

VARA's Internet doet - o.m. in samenwerking met collega's van de VARA-radio en de VARA-televisie - op ruime schaal verslag van de evenementen en zorgt ervoor dat ook wie níet op Terschelling kan zijn, het festival toch kan meebeleven. Als presentatoren treden onder meer op: Menno Bentveld, Michiel van Erp, Maud Hawinkels en Carrie (van 'Spijkers met Koppen'). Na de officiële opening van Oerol op vrijdag 15 juni, gaat het VARA-team op zaterdag 16 juni van start met uitzendingen via internet en de lokale FM-zender (Oerol-Radio). Tot en met zaterdag 24 juni wordt dagelijks verslag gedaan van de verschillende festival-onderdelen en zal een beeld worden gegeven van alle gebeurtenissen die bepalend zijn voor de Oerol-sfeer.

RADIO EN INTERNET
'Oerol-Radio' is met een eigen lokale FM-zender (97,1 FM) 24 uur per etmaal in de lucht op Terschelling. De programma's zijn gelijktijdig via internet te beluisteren én te bekijken. Iedere dag tussen 12 en 21 uur worden er live-programma's uitgezonden die voor internet ook in beeld worden gebracht. VARA-Internet experimenteert daarbij met de nieuwste generatie webcams en biedt zowel lage als hoge bandbreedte streaming video aan via het web.

SMS-PROJECT
Tijdens de festivaldagen is een belangrijke rol weggelegd voor speciale SMS-services, gericht op de Oerol-bezoeker. Via SMS wordt steeds het laatste nieuws met betrekking tot het festival verspreid en worden diverse andere last minute wetenswaardigheden verzonden. De SMS-service biedt festivalgangers de mogelijkheid om direct te reageren op de radio-uitzendingen. Deze reacties worden verwerkt in de programma's. Met SMS kan ook worden meegedaan aan diverse spelletjes van 'Oerol-Radio' en kunnen groepen onderling makkelijker communiceren.

INTERACTIVITEIT
William Valkenburg (projectleider voor VARA's Internet): "Bij de verschillende uitzendingen speelt het interactieve karakter een erg belangrijke rol. Je zou kunnen zeggen dat het verwerken van de publieksreacties in de programma's ook een beetje een onderzoeksdoel is, in die zin dat we van de ervaringen zeker gebruik zullen maken bij toekomstige 'reguliere' radio- en televisieprogramma's."

SAMENWERKING
Het Oerol-project komt mede tot stand dankzij de vrijwillige inzet van medewerkers en de samenwerking met een aantal bedrijven. Zo wordt bij het SMS-project samengewerkt met CMG. CMG is bezig is met de ontwikkeling van een nieuw multi-channel dienstenplatform, waarbinnen SMS een belangrijke rol speelt.
Het NOB levert de nieuwste generatie webcams. Dit zijn vergaand gerobotiseerde camera's van hoge kwaliteit, die onder de meest vreemde omstandigheden behoorlijk kunnen functioneren.
VARA's internet doet dit jaar weer een beroep op EuroNet Internet, na een succesvolle samenwerking vorig jaar. De internet-provider draagt zorg voor de zogenaamde connectivity tussen het eiland en het internet, waarbij breedbandige verbindingen worden gerealiseerd voor een hoogwaardige doorgifte van zowel audio als video. "We zien een toenemende vraag naar faciliteiten voor het 'streamen' van audio en video. Wij stellen onze expertise op dit vlak graag beschikbaar voor Oerol 2001", aldus Jan Kees Dunning, Sales Director van EuroNet Internet.

Oerol-festival, van zaterdag 16 juni tot en met zaterdag 24 juni, dagelijks te volgen via www.vara.nl/oerol of (binnenkort) via www.oerolzone.nl

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie