Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aankoop Israëlische anti-tank raketten onacceptabel

Datum nieuwsfeit: 07-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CORDAID

Aankoop Israëlische anti-tank raketten onacceptabel

PERSBERICHT

Den Haag, 7 juni 2001

Aankoop Israëlische anti-tank raketten onacceptabel

Met grote zorg hebben Cordaid, Pax Christi Nederland en het IKV vernomen dat Staatssecretaris Van Hoof van Defensie overweegt anti-tank raketten van het Israëlische bedrijf Rafael te kopen. Het gaat om een order van bijna 600 miljoen gulden. Gezien de nauwe banden, vooral op het gebied van training en simulatie, tussen Rafael en het Israëlische leger (het IDF) is hier geen sprake van een gewone zakelijke transactie. De suggestie van kamerleden dat het hier gaat om een transactie, vergelijkbaar met de de import van bloemen uit Israël, is misplaatst en misleidend. Cordaid, IKV en Pax Christi vinden dat transacties in de sfeer van defensie met een partij in het conflict op dit moment onacceptabel zijn. Daarnaast zijn Cordaid, IKV en Pax Christi van mening dat aankoop van deze wapensystemen, gezien de betrokkenheid van dit bedrijf bij het Israëlisch Palestijns conflict haaks staat op het recent geformuleerde mensenrechtenbeleid, waarbij de Nederlandse overheid een bredere integratie binnen het buitenlands beleid voorstaat met een grotere nadruk op uitvoering.

Het staakt-het-vuren dat zowel Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben afgekondigd, is zeer fragiel en zal zijn kracht nog moeten bewijzen. In het licht van het excessieve geweld dat het IDF de afgelopen maanden heeft ingezet tegen de Palestijnse burgerbevolking en de voortgaande spanning in de regio is dit niet het juiste moment om met Rafael in zee te gaan. Daarmee steunen Pax Christi, IKV en Cordaid het standpunt van D66 en Groen Links dat pleit voor uitstel van de aankoop.

Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich uitgesproken tegen de aankoop van de raketten. Pax Christi, Cordaid en IKV verwelkomen de recente standpunten van Minister Van Aartsen inzake het Midden-Oosten. De minister bekritiseerde de Israëlische nederzettingenpolitiek en heeft de discussie rondom de door Israël geëxporteerde producten uit nederzettingen binnen de EU aangezwengeld.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Cordaid,Johan van Rixtel, medewerker afdeling Communicatie, telefoon:
070 3136333
Pax Christi Nederland, Marjolein Wijninckx, Coordinator Midden-Oosten,
telefoon: 030-2333346


07 jun 01 17:02

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie