Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe methode verkort scantijd voor MRI

Datum nieuwsfeit: 07-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuwe methode verkort scantijd voor MRI

Delftse onderzoekers hebben een methode bedacht die de meettijd voor het maken van een MRI-scan kan verkorten. Nu moet een patiënt soms minutenlang stil blijven liggen voor een scherp beeld. Ir. Frank Wajer promoveert 7 juni op dit onderzoek, van de NWO-Technologiestichting STW.

Het maken van een scan met MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een relatief dure techniek. De benodigde meettijd duurt, afhankelijk van het af te beelden lichaamsdeel, enkele seconden tot enkele minuten. Door de meettijd te verkorten kunnen er meer patiënten per dag geholpen worden, zodat de kosten per diagnose lager uitvallen. Ook kunnen in dezelfde behandeltijd meer beelden worden gemeten. Dat kan de diagnose ten goede komen.

Tijdens het meten is het noodzakelijk dat de patiënt onbeweeglijk blijft liggen. In sommige gevallen dient ook de adem ingehouden te worden. Vooral dat laatste is voor een aantal patiënten moeilijk. Bewegingen veroorzaken lacunes in de opname, waardoor de diagnostische waarde van het beeld terugloopt. Daarnaast willen medici steeds vaker bewegende organen, voornamelijk het kloppende hart, in beeld brengen. Daarvoor moet de scanner zeer snel de beweging van het weefsel kunnen volgen.

De scanner registreert signalen die pas na een wiskundige bewerking van een complete set MRI-gegevens een beeld opleveren. Als de patiënt tijdens het scannen bijvoorbeeld heeft bewogen, is de set aan MRI-gegevens niet compleet. De standaard wiskundige bewerking die op de meetgegevens wordt uitgevoerd om een beeld te verkrijgen, levert met zulke incomplete metingen onbruikbare beelden op. De nieuwe methode daarentegen gebruikt voorkennis over de eigenschappen van de randen in het beeld. Op die manier kunnen toch bruikbare beelden voor een diagnose verkregen worden.

Een voorzichtige schatting van de meettijdverkorting met deze methode is ongeveer dertig procent. Nadeel van de nieuwe methode is de lange rekentijd. Met het beschikbaar komen van steeds snellere computers is het echter de vraag of dit een beperking vormt. Daarnaast zijn er recente ontwikkelingen aan de MRI-scanner, die de meettijd met wel een factor drie kunnen reduceren. Een combinatie van beide methoden brengt de mogelijkheid om dichterbij in real time het kloppende hart af te beelden

.Nadere informatie bij:

* ir. Frank Wajer (TUD, Faculteit der Technische Natuurwetenschappen)

* tel. 015 2784059 of 015 2784276 (secretariaat), fax 015 2783251
* e-mail (waje@si.tn.tudelft.nl)

* Promotie 7 juni

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie