Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Effectiever impuls woningonderhoud Den Haag

Datum nieuwsfeit: 08-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-06-08: Effectiever impuls voor woningonderhoud door particuliere eigenaars pag.nr.=7343

De pogingen van de gemeente Den Haag om het woningonderhoud door particuliere eigenaren te stimuleren zijn alleen effectief als zij gecombineerd worden met een actief aanschrijvingsbeleid. Deze conclusie trekt het RIGO na evaluatie van het beleid. B&W trekt er de conclusie uit dat subsidiëring zich nog uitsluitend moet richten op de zogenoemde intensief beheergebieden. Daar is subsidie voor achter- stallig onderhoud beschikbaar. Als eigenaren het onderhoud op zijn beloop laten, dan worden de gebreken door de gemeente op kosten van de eigenaar verholpen.

De stimulering van het woningonderhoud door particuliere eigenaren is een belangrijk instrument in de wijkverbetering. In wijken die vooral uit kleinere appartementen bestaan, moet deze eenzijdige woningvoorraad worden aangepast aan de vraagkant van de huidige markt. Corporatiebezit wordt daarvoor in vele wijken geherstructureerd. Maar ook de particuliere woningvoorraad moet worden verbeterd. Naast innovatie - zoals het samenvoegen of splitsen van woningen - stimuleert de gemeente het onderhoud van panden door particuliere eigenaren.

De onderhoudsstimulering blijkt echter alleen effectief als het onderhoud uiteindelijk afgedwongen kan worden. Daartoe heeft de gemeente de aanschrijving achter de hand. Achterstallig onderhoud wordt dan uiteindelijk op kosten van de eigenaar door de gemeente uitgevoerd. De gemeente koppelt vanaf 1 januari 2002 de onderhoudssubsidie aan het nadrukkelijk toepassen van de aanschrijving. Dit gebeurt in wijken waar het opknappen van particulier bezit een essentieel onderdeel van de wijkverbetering is. In deze zogenoemde intensief beheergebieden - zoals Duindorp, Transvaal, Rustenburg-Oostbroek en de Heesterbuurt - is niet altijd voldoende financiële draagkracht aanwezig om het achterstallig onderhoud geheel op eigen kracht ter hand te nemen. In deze gebieden worden per complex of bouwblok (verenigingen van) eigenaren benaderd over de mogelijkheden van onderhoudssubsidiëring.

De beleidswijziging die B&W vandaag aan de gemeenteraad voorleggen, impliceert dat de subsidiëring vervalt voor die gebieden waar het gebruik van de onderhoudssubsidie nu vrijblijvend is. Dat is onder andere in de Bomen-, Bloemen- en Vruchtenbuurt, in delen van Scheveningen en Leyenburg. De bewoners van die wijken worden geïnformeerd over het vervallen van de subsidie en de overgangsregeling die daarvoor geldt.

8 juni 2001

last update: 25 juni 2001 ;pag.: 7343; auteur: 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie