Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Organisatiestructuur van scholen in het voortgezet onderwijs

Datum nieuwsfeit: 08-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Twente
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

De organisatiestructuur van scholen in het voortgezet onderwijs WN 01/40 * 8 juni 2001

promotie R. (Ralf) Maslowski, faculteit Toegepaste Onderwijskunde: School Culture and School Performance: An Explorative Study into the Organizational Culture of Secondary Schools and Their Effects

Scholen voor voortgezet onderwijs waarin veel waarde wordt gehecht aan duidelijke regels, continuïteit en prestatiegerichtheid kennen een grotere efficiëntie dan scholen waarin beduidend minder nadruk op deze waarden wordt gelegd. Gemiddeld genomen blijken leerlingen in de bovenbouw van scholen met een regel- en resultaatgerichte cultuur aanzienlijk sneller door te stromen, zonder dat de eindexamencijfers achterblijven bij die van scholen met lagere doorstroomcijfers. Tot deze conclusie komt Ralf Maslowski in zijn onderzoek naar schoolcultuur in relatie tot het doelgericht en doelmatig functioneren van scholen voor voortgezet onderwijs.
Maslowski vond geen relatie tussen de genoemde waarden en de schoolprestaties van leerlingen. In tegenstelling tot hetgeen verwacht werd op grond van eerder onderzoek, leidde een grotere aandacht voor resultaten en prestaties onder docenten en schoolleiding niet tot hogere prestaties. Ook waarden als een sterke gerichtheid op samenwerking, loyaliteit en betrokkenheid bij de school, en waarden als het gericht zijn op aanpassing aan omgevingsinvloeden en vernieuwingsgerichtheid bleken niet te leiden tot hogere prestaties van leerlingen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het functioneren van de school als organisatie slechts in geringe mate het functioneren van de docent in de klas beïnvloedt.
promotoren prof. dr. R.J. Bosker; prof. dr. J. Scheerens informatie drs. B. Meijering, telefoon (053) 489 43 85 e-mail (b.meijering@cent.utwente.nl)

© Universiteit Twente 2001
Laatst gewijzigd op 11-07-01 .

Voor nadere informatie kunt u contact
opnemen met de Dienst Communicatie en Transfer, Postbus 217, 7500 AE Enschede, tel. (053) 489 43 85, e-mail: (b.meijering@cent.utwente.nl) Laatste nieuws op Internet: URL: www.utwente.nl/nieuws

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie