Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenbond in 24-uurs ministerie Voedselveiligheid

Datum nieuwsfeit: 08-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Advies 'Burgerwet InformatieRecht op Voedsel' aangeboden aan minister 8 juni 2001

Consumentenbond neemt deel aan 24-uurs ministerie Voedselveiligheid

De verschillende voedselcrises van de afgelopen jaren maken dat consumenten langzaam maar zeker minder vertrouwen in hun eten hebben. Uit een rapport van Berenschot blijkt dat dit vertrouwensprobleem grotendeels ligt in de slechte kwaliteit of het ontbreken van informatie over voedsel.

Infodrome, een door het kabinet ingestelde denktank, heeft aan negen deskundigen, waardonder Wibo Koole van de Consumentenbond, gevraagd een beleidsontwerp te maken rond voedselveiligheid. Gedurende 24 uur heeft dit 24-uur ministerie een advies aan de regering uitgewerkt. Centrale vraag daarbij was: hoe kan door optimale inzet van informatie en communicatie de consumentenmacht op het terrein van voedselveiligheid vergroot worden? Hoe kan de individuele consument in staat worden gesteld zelf keuzes te maken om bepaalde producten wel of niet in de schappen te laten liggen?

Het 24-uur ministerie adviseert de minister van LNV om een wet te ontwerpen die aan burgers - dit kan zowel de consument, als de producent, als de overheid zijn - het informatierecht over de productie, veiligheid en kwaliteit van voedsel toekent: de Burgerwet InformatieRecht VOedsel (BIRVO): Iedere burger kan met een beroep op de wet eisen dat een verkoper van voedsel openbaar maakt op welke wijze dat voedsel is geproduceerd. De verkoper van voedsel is verplicht om - als daarnaar wordt gevraagd - de gevraagde informatie te verstrekken. Dit recht is via de rechter afdwingbaar.

Op 6 juni is dit advies door het 24-uur ministerie Voedselveiligheid tijdens een publiek debat aangeboden aan de heer Brinkhorst, minister van Landbouw Natuurbeheer en Visserij. De minister gaf in een korte reactie aan positief te staan tegenover het advies. De '24-uurs ministeriëlen' zijn vervolgens in debat gegaan met tweede kamerleden Marijke Vos (GroenLinks), Harm-Evert Waalkens (PvdA) en Jan Geluk (VVD) en het publiek.

Voor meer informatie: www.infodrome.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie