Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring EU humanitair akkoord regering Colombia en FARC

Datum nieuwsfeit: 08-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
European Union

Colombia: Humanitarian agreement between Government and FARC Press Release: Brussels (08-06-2001) - Press: 222 - Nr: 9394/01


Brussel,
8 juni 2001

9394/01 (Presse 222)

P-110/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het humanitair akkoord tussen de regering van Colombia en de FARC

Onder verwijzing naar haar verklaring van 19 januari 2001 over het vredesproces in Colombia verwelkomt de Europese Unie het humanitair akkoord van 2 juni 2001 tussen de regering van Colombia en de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC).

De Europese Unie beschouwt dit akkoord als een positieve stap in de richting van een noodzakelijk groter respect voor het internationaal humanitair recht. Het akkoord zelf speelt tevens een belangrijke rol in de totstandbrenging van wederzijds vertrouwen in het vredesproces tussen de partijen, het grote publiek en de internationale gemeenschap die het vredesproces begeleidt.

De Europese Unie moedigt de partijen aan om snel nieuwe concrete vorderingen te maken met de onderhandelingen, zodat het geweld kan worden ingetoomd. De Europese Unie moedigt de regering van Colombia aan om doeltreffende maatregelen tegen de paramilitaire groepen te blijven nemen. De Europese Unie dringt er voorts bij de FARC op aan, concreet werk te maken van hun in het humanitair akkoord weerspiegeld unilateraal besluit om een groot aantal militairen en politiefunctionarissen vrij te laten, naast de uitwisseling die momenteel aan de gang is.

Tot slot dringt de Europese Unie er bij de FARC en de Ejército de Liberación Nacional (ELN) en andere groepen op aan, onmiddellijk en onvoorwaardelijk de ontvoerde burgers vrij te laten en een einde te maken aan de afschuwelijke en onaanvaard-bare praktijk van ontvoeringen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie