Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Combinatie tuberculose met hiv baart Europa zorgen

Datum nieuwsfeit: 09-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT/UITNODIGINGCOMBINATIE TUBERCULOSE/HIV BAART EUROPA ZORGEN

Den Haag, 8 juni 2001. In toenemende mate maken tuberculose artsen in Europa zich zorgen over het tegelijkertijd bij patiënten voorkomen van tuberculose en HIV. Een combinatie die steeds vaker wordt geconstateerd, met name in Oost-Europese landen waar HIV/AIDS zich onder bepaalde risicogroepen in hoog tempo verspreidt en waar tuberculosebestrijding nog vaak onder zeer moeilijke omstandigheden plaatsvindt.

Van 9 tot 13 juni aanstaande komen tuberculosebestrijders uit vrijwel alle Europese landen in het Gelderse Wolheze bijeen om ervaringen in de bestrijdingspraktijk uit te wisselen. Eén van de thema s is dit jaar de dual epidemic tuberculose/HIV.

In verschillende workshops buigt men zich over de mogelijkheden om gezamenlijk een strategische aanpak te ontwikkelen voor opsporing en controle van beide ziekten. Daarbij zal men aandacht besteden aan de condities waaronder men mensen op HIV mag testen. Ook de controle en vooral preventie van tuberculose en HIV in gevangenissen staat hoog op de agenda.

Tijdens deze Wolfheze conferentie, die dit jaar voor de zevende keer wordt georganiseerd door de KNCV, komen ook andere grensoverschrijdende onderwerpen aan de orde, zoals de problematiek van tuberculosebestrijding in vluchtelingen-kampen, import van de ziekte door toenemende migratie en de dreiging van medicijnresistentie die onder andere het gevolg kan zijn van kwaliteitsverschillen in de internationale bestrijdingspraktijk.

Recent werd in het Verenigd Koninkrijk landelijk onderzoek gedaan naar tuberculosemedicijnenresistentie. De uitkomsten worden in Wolfheze besproken.

Eén van de verdiensten van de reeks Wolfheze-conferenties is de totstandkoming van een Europese databank. Registratie van patiënten en bestrijdingsresultaten stelt de nationale en internationale organisaties in staat om zwakke schakels in de bestrijding te signaleren en te bepalen waar extra ondersteuning en/of onderzoek noodzakelijk is.


-toename aantal tuberculosepatiënten-

Ten opzichte van 1995 is het aantal tuberculosepatiënten in Europa in 1999 toegenomen met 26%. In 1999 werden 380.000 tuberculosepatienten geregistreerd.

Uit deze Europese cijfers, die eveneens worden gepresenteerd tijdens de conferentie, blijkt de samenhang tussen toenemende migratie en stijging van het aantal tuberculosepatiënten in Europa. Reden voor de deskundigen om opsporing en bestrijding van tuberculose in vluchtelingencentra, onder asielzoekers en in gebieden waar door omstandigheden veel immigratie voorkomt gezamenlijk te bespreken. Uitwisseling van kennis en ervaring op dit specifieke terrein en het streven naar eenduidige, adequate aanpak dragen zowel bij aan positieve bestrijdingsresultaten in de betreffende landen als aan preventie van tuberculose in geheel Europa.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie