Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ierse bevolking verwerpt EU-verdrag van Nice

Datum nieuwsfeit: 09-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Referendum Nieuws, 8 juni 2001

IERSE BEVOLKING VERWERPT EU-VERDRAG (EN BANT DOODSTRAF UIT)

Bij het gisteren in Ierland gehouden referendum is het Verdrag van Nice, dat een verdere integratie van de Europese Unie regelde, door een krappe meerderheid van 53,9 procent verworpen.De opkomst was met 35,8 procent laag. In Ierland gelden - vanuit democratisch oogpunt terecht - geen minimale deelnamepercentages.

In Ierland kunnen burgers geen referenda aanvragen. Volgens de Grondwet moeten echter bij grondwetswijzigingen referenda gehouden worden. Verder kan de president tot een referendum beslissen indien een derde van de leden van de senaat dit ondersteunen. Er zijn de laatste decennia zo tientallen referenda gehouden, waaronder meerdere over Europese onderwerpen. Het is echter de eerste keer dat de bevolking een EU-verdrag verwerpt. Gisteren werd, naast het Verdrag van Nice, ook gestemd over uitbanning van de doodstraf (61, 2 procent voor) en acceptatie van een International Criminal Court (61,2 procent voor).

Een interessant aspect van de nederlaag voor de regering is, dat volgens de onafhankelijke Ierse referendumcommissie, het Verdrag van Nice nu in heel Europa van de baan is. Het moet volgens de commissie namelijk unaniem door alle landen worden goedgekeurd en dat is nu niet gebeurd. De komdende weken worden dus spannend. Het houdt de uitbreiding van de Europese Unie met Oost-Europese landen echter niet tegen, aldus sommige deskundigen, omdat het Verdrag van Amsterdam uit 1992 deze uitbreiding al mogelijk maakt.

Links:

National Platform, voortrekker van de Nee-campagne: www.nationalplatform.org
Uitstekende kritische nieuws-site over Europese Unie: www.euobserver.com
De officiele Ierse regeringswebsite: www.referendum.ie/home/index.asp
De onafhankelijke Ierse referendumcommissie: www.refcom.ie
Eerder gehouden Ierse referenda: www.referendum.ie/archive/index.asp


Referendum Nieuws is de email nieuwslijst van het Referendum Platform, geredigeerd door Arjen Nijeboer. Stuur dit bericht door naar vrienden of geestverwanten. Geef uzelf of anderen op voor Referendum Nieuws op www.referendumplatform.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie