Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Campagne voor meer verkeersveiligheid voor jongeren

Datum nieuwsfeit: 09-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

YOUNG WORKS BV

NO MORE X-IDENTS: jongerenstatement voor verkeersveiligheid

INFORMATIE STOPKRUIS ONDER EMBARGO TOT EN MET 9 JUNI 2001 11.30 UUR

(ZIE PAG. 2)


-PERSBERICHT ZATERDAG 2 JUNI 2001-

NO MORE X-IDENTS: JONGERENSTATEMENT VOOR VERKEERSVEILIGHEID

Verkeersongelukken zijn doodsoorzaak nummer één onder jongeren. TeamAlert, een team dat bestaat uit vijf jongeren, probeert hier met de campagne NO MORE X-IDENTS verandering in te brengen. De campagne gaat zaterdag 9 juni a.s. van start met een groot concert en de creatie van een symbolisch stopkruis. Vroeg in de middag vertrekt vanuit vier hoeken van Nederland een stoet van begrafenisautos met een lengte van 2,5 kilometer. De autos rijden naar het geografische hart van Nederland: knooppunt Hoevelaken. Hier zullen ze elkaar om 16.00 uur kruisen en zodoende een groot StopKruis vormen: het symbool voor de campagne NO MORE X-IDENTS. Om 15.30 uur gaat in Amersfoort het StopConcert van start. Een concert voor 2500 jonge nabestaanden en vrienden van jonge verkeersslachtoffers en andere betrokkenen. Samen met deze jongeren, bekende bands waaronder Birgit en Normaal en sprekers zoals minister Netelenbos, wil TeamAlert de aandacht vestigen op het grote aantal verkeersslachtoffers onder jongeren.

Voorlichting
Per jaar komen circa 250 jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar om in het verkeer. Het grote aantal verkeersdoden onder jongeren is grotendeels het gevolg van onervarenheid, onvoorzichtigheid en overschatting van de eigen rijvaardigheid. Door middel van goede voorlichting kunnen veel ongelukken voorkomen worden. Een groot deel van de huidige voorlichtingscampagnes bereikt jongeren echter niet of is niet effectief genoeg. TeamAlert wil door middel van specifiek op jongeren gerichte, opvallende en confronterende acties, leeftijdgenoten bewust maken van hun kwetsbare positie in het verkeer.

TeamAlert
TeamAlert is een initiatief van de minister van Verkeer en Waterstaat, Tineke Netelenbos. De vijf jongeren hebben de uitdaging aangenomen om in het schooljaar 2000- 2001 het onderwerp verkeersveiligheid bij jongeren onder de aandacht te brengen. Middels een website (www.teamalert.nl), televisiecommercials, het plaatsen van signaalpalen op plekken waar jongeren in het verkeer zijn omgekomen en een Jongeren Expert Meeting, heeft het team al de aandacht van veel jongeren weten te trekken.

Het StopKruis
De uitvaartbranche heeft zeer enthousiast gereageerd op het initiatief van TeamAlert. In Assen, Venlo, Bergen op Zoom en Den Helder zal rond 12.00 uur een groot aantal begrafenisautos zich verzamelen. Om 13.15 uur wordt in Venlo het eerste startschot gegeven door de wethouder van Verkeer. Jongeren zullen 250 NO MORE X-IDENTS ballonnen (symbolisch voor het gemiddelde aantal verkeersslachtoffers per jaar) oplaten. Om 14.00 zijn de meeste autos op weg en zal zich op de kaart van Nederland langzaam een groot zwart stopkruis vormen. Precies om 16.00 uur zullen de autos elkaar bij knooppunt Hoevelaken kruisen en zo op een indrukwekkende manier gestalte geven aan het symbool voor NO MORE X-IDENTS: het StopKruis. Het kruis wordt vanuit twee helikopters gefilmd en gefotografeerd.

Het StopConcert
Om 15.30 gaat in sportpark Zielhorst in Amersfoort het StopConcert van start. TeamAlert heeft 2500 jongeren uitgenodigd om dit concert bij te wonen. De optredende artiesten zijn: Birgit, Di-rect, Grof Geschut, Normaal, Romeo en Dj Laidback Luke. Het nummer Oerend Hard van Normaal staat centraal tijdens het concert. De bands hebben hun eigen interpretatie op dit toepasselijke nummer geschreven of brengen een bij het thema passend nummer ten gehore. De presentatie is in handen van stand-up comedian Howard Komproe. Minister Netelenbos, Angela Schijf, Harm Edens en anderen zullen een persoonlijk statement afgeven voor verkeersveiligheid. Tijdens het concert zal er telefonisch contact zijn met radioverslaggever Wim Rigter die in de helikopter boven het StopKruis cirkelt. Het StopConcert duurt tot 19.00 uur.

OerendHardMaand
Muziekzender The Box en Mental Theo van TMF maken opnamen van het StopConcert en het StopKruis, die in het najaar worden uitgezonden. In dezelfde periode wordt een CD van het concert uitgebracht en komen er NO MORE X-IDENTS-posters te hangen in cafés en uitgaansgelegenheden. Het streven is om de acties in dezelfde maand te laten plaatsvinden, waarschijnlijk onder de naam OerendHardMaand.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie