Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proefschrift over waterkwaliteit in natte natuur

Datum nieuwsfeit: 11-06-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van juni 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Ma 11-06-2001 Waterkwaliteit en het waterpeil in natte natuur

13:30 uur Drs. L.P.M. Lamers (Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) Titel proefschrift:
Tackling biogeochemical problems in peatlands
Promotor: Prof. dr. J.M. van
Groenendael
Copromotor: Dr. J.G.M. Roelofs

Drs. Lamers analyseert in zijn proefschrift de gevolgen van veranderingen in de water-kwaliteit en het waterpeil in natte natuur (wetlands). Hij besteedt veel aandacht aan de mesttijdbom in laagvenen: de enorme hoeveelheid voedingsstoffen in veenbodems. Deze meststoffen kunnen door veranderingen in de waterkwaliteit versneld vrijkomen. Vooral een toename van sulfaat resulteert in sterke vermesting, waardoor helder water verandert in algensoep. Deze kennis heeft belangrijke consequenties voor het waterbeheer, aangezien er tot nog toe alleen aandacht werd besteed aan de aanvoer van meststoffen. Voor hoogvenen (waarbij de toplaag alleen regenwater ontvangt) toont de promovendus aan hoe grondwater, geheel tegen de heersende opvatting, wel degelijk een belangrijke rol kan spelen. Lamers stelt dat er pas bij hoge (Nederlandse) aanvoer van stikstof uit de lucht ('zure regen') sprake kan zijn van achteruitgang, door invasie van grassen en berken. Hij benadrukt hoe belangrijk gedegen kennis is over de omzettingen van stoffen die voor de vegetatie belangrijk zijn. Alleen door het begrijpen van de mechanismen hierachter kunnen we de veranderingen begrijpen die spelen bij ecologische achteruitgang, natuurbeheer en natuurontwikkeling van wetlands. Drs. Lamers (Nijmegen) is vanaf december 2000 werkzaam als onderzoeker aan de afdeling (leerstoelgroep) Aquatische Oecologie & Milieubiologie van de KU Nijmegen.
E-mail: (Leon.Lamers@sci.kun.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie