Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV vindt voorstel commissie Van Rooy onverteerbaar

Datum nieuwsfeit: 11-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

FNV vindt voorstel commissie Van Rooy onverteerbaar

Het is voor de vakcentrale niet te verteren dat de Nederlandse huishoudens moeten meebetalen aan een verlaging van de vennootschapbelasting van bedrijven door hogere stroom- en gasprijzen te betalen. De FNV vindt het schandalig dat de commissie van Rooy wel een belastingverlaging voor bedrijven voorstelt, maar hier geen verhoging van de ecotax tegenover zet. In de voorstellen van de commissie worden de grootgebruikers van energie volledig buiten schot gehouden. FNV- bestuurder Agnes Jongerius begrijpt niet dat er wel een belastingverlaging, maar geen belastingverschuiving wordt voorgesteld.'Zo betalen de huishoudens een deel van de rekening.'

Ook is de grootste vakcentrale erover verbaasd dat Van Rooy het werkgelegenheidsinstrument 'afdrachtbelasting lage lonen' wil afschaffen en het daarvoor beschikbare geld wil terugpompen aan de bedrijven in de vorm van lagere vennootschapsbelasting. De FNV is bereid met het kabinet te praten over het effect van de afdrachtbelasting op de positie van de laagstbetaalden op de arbeidsmarkt. Maar deze discussie moet dan plaatsvinden in het kader van het arbeidsmarktbeleid.

Mocht het instrument inderdaad niet toereikend zijn, dan moet het hiervoor bestemde geld weer voor mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt worden ingezet. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zijn nog steeds veel mensen op zoek naar een baan.

Europese coördinatie van de vennootschapbelasting is volgens de FNV dringend nodig, nu blijkt dat de industrie slechts 16 procent en de olieconcerns zelfs helemaal geen belasting betalen. De vakcentrale had verwacht dat de Van Rooy op dit terrein voorstellen zou doen. Kortom op dit punt is het rapport een gemiste kans.

Meer informatie:
FNV voorlichting, Els Tieman 020-5816550

11 jun 01 14:11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie