Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NK bankdrukken voor junioren en masters

Datum nieuwsfeit: 11-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Aan : sportredactie/nieuwsmedia
Van : Nederlandse Powerliftingbond
Betreft : Nederlands kampioenschap bankdrukken voor junioren en masters Datum : 11 juni 2001

Jong en oud strijden samen voor Neerlands goud

Al vroeg in de ochtend van zondag 10 juni jongstleden is het druk op de Parallelweg in Geldrop, want dit jaar worden de Nederlandse kampioenschappen bankdrukken voor junioren (leeftijdscategorie tot en met 21 jaar) en masters (leeftijdcategorie boven de 40 jaar) georganiseerd door de Geldropse vereniging TopFit. Van heinde en ver, sommige hebben er een autorit van ruim 4,5 uur opzitten van uit het hoge Noorden om naar het diepe Zuiden te komen om te strijden voor de Nederlandse titel dit jaar. Het is een prettig vooruitzicht voor de Nederlandse powerliftingsport dat vooral de jeugd van Nederland acte de presence geeft op deze kampioenschappen, maar liefst 15 junioren, waaronder 4 damesjunioren zijn aanwezig in Geldrop om met elkaar de strijd aan te gaan, met in het achterhoofd wetende dat een drietal junioren vandaag niet meedoen aangezien deze volgende week afreizen naar Frankrijk om daar deel te nemen aan de Europese kampioenschappen, de powerliftsport leeft in Nederland. Gestart wordt er vandaag met de herenjunioren, waarbij zich in de klasse tot 67,5 kg. een leuke strijd te zien is tussen de kampioen van vorig jaar Danny van Boven, Lucas Gijsbertsen en nieuwkomer Reinder Schuiten, uiteindelijk weet Danny zijn titel te prolongeren, met de kleinst mogelijke voorsprong van 2.5 kg. op Lucas, die de tweede plaats weet te bemachtigen omdat hij iets lichter weegt dan de man op de derde plaats Reinder Schuiten. Ook in de klasse tot 82,5 kg. vindt er een spannende strijd plaats die pas in de laatste beurt de beslissing brengt in het voordeel van Jair Jandroep, die de titel weet binnen te slepen voor de Nijmegenaar Artak Asrian, welke op de derde plaats gevolgd wordt door Patrick van der Putten. In de klasse tot 90 kg. is Wesley Brandes (Essbra Eindhoven) duidelijk de man in vorm, zonder enige tegenstand weet hij zich toch zo te motiveren dat hij er in slaagt een nieuw Nederlands record bankdrukken te vestigen met 172,5 kg.
Zonder andere te kort te doen is de man van de dag, Boman Hommes, de kleine sterke man uitkomend voor Butzelaar Emmeloord, met een lichaamsgewicht van 48,3 kg. weet een nieuw Nederlands record bankdrukken voor junioren te vestigen met 115 kg. in de klasse tot 52 kg., aan het eind van de dag blijkt hij ook met deze prestatie de beste tiller van de dag te zijn, omgerekend volgens de Wilks formule.
Na de heren junioren volgens de damesjunioren op het plankier, het blijkt al gauw dat de dames allemaal in de juiste vorm zijn, want alle dames weten of een persoonlijk record te verbeteren, of zelfs Nederlands records te verbeteren, in het speciaal waren de dames uit Burgum, na een autorit van ruim 4,5 uur wisten beide, Heidi Procee en Martje Poeze, een nieuw Nederlands record vast te stellen.
Als de jonkies hun feestje vieren, zijn de oudjes (de masters) aan de beurt, is er een strijd bij de jongeren en meestal ook bij de senioren, dan zal het bij de masters niet anders zijn, welnu bij de masters is het zelfs nog sterker, want met de leeftijd oplopend is de strijdbaarheid niet aflopend, maar steeds intensiever.
In de klasse tot 67,5 kg. weten Charlie Smith (Essbra Eindhoven) en Gerard Tromp (Spartacus Noord Scharwoude) de spanning erin te houden tot de laatste beurt, Charlie weet in zijn laatste beurt 130 kg. te drukken, hij is de lichtste van de twee, dus moet Gerard naar 132,5 kg. om de titel te pakken en met een ware krachtsinspanning weet Gerard de 132,5 kg. omhoog te drukken, twee witte en een rode lamp betekent het kampioenschap is voor Gerard en het zilver voor Charlie, het brons gaat naar Jan van Waardenburg (TopFit). In de 75 kg. klasse weet Coen Hoppenbrouwers (Spartacus Noord Scharwoude) de titel voor zich op te eisen, gevolgd door Hordt Joch op de tweede plaats. In de klasse tot 82,5 kg. is niet de vraag wie wordt er kampioen, maar meer met hoeveel kilo's wordt Nijmegenaar Paul Smith kampioen, Paul behoort tot de wereldtop van master-bankdrukkers, ook gezien het feit dat hij bij de afgelopen Wereldkampioenschappen bankdrukken een bronzen medaille wist te behalen. Zijn eigen Nederlands record staat op 195 kg. en in zijn derde beurt weet hij dit ook te evenaren, opgezweept door het talrijke en zeer enthousiaste publiek doet Paul een vierde poging wagen om zijn record te verbeteren, 195,5 kg. wordt geladen aan het halter, de hoofdscheidsrechter geeft het signaal en Paul doet zijn uiterste best, maar jammer genoeg lukt het hem niet vandaag op zijn record te verscherpen en bij het op 195 kg. staan. Ook in de 100 kg. weet een man van Atlas Nijmegen de strijd te winnen, Karel Kuijpers, behaalt de eerste plaats en de titel kampioen van Nederland, gevolgd door Paul den Ouden (TopFit) en Gerrit Roos(Spartacus Noord Scharwoude).
Er wordt nog wel eens gevraagd aan ons, helpt zo'n speciaal shirt (bankdrukshirt) nou echt, wel het werd afgelopen zondag bewezen door Hans den Ouden van sportcentrum TopFit, Hans al jaren lang deelnemer zonder speciaal shirt, en dan zo rond de 130 kg. bankdrukkend, was overgehaald door medesporters om eens een shirt aan te trekken en ziet, driemaal achtereen een verbetering van zijn persoonlijk record, met als sluitstuk een beurt van 155 kg. waarmee hij een zilveren medaille behaalde op deze kampioenschappen, achter de kampioen Bram "beter laat dan niet" Hazeu (Schuttersveld) en voor teamgenoot Mario van Nunen. Bij de zware mannen dit jaar weinig deelnemers, en ondanks dat hij afgelopen tijd ziek en geblesseerd was geweest, wist Jaap Fahner (Butzelaar) de titel Nederlands kampioen te bemachtigen met een bankdrukbeurt van 200 kg.
Als toetje van deze kampioenschappen kwamen daar de master-masters in beeld, ook wel genoemd de masters II (deze leeftijdscategorie loopt vanaf 50 jaar en ouder), hoe zo ouder, als je boven de vijftig jaar bent en nog steeds meer dan 200 kg. kan bankdrukken, ben je dan oud, ik dacht het niet en deze sportmensen zijn er in Nederland, maar ook over de gehele wereld.
Wat te denken van 68 jaar jong, afgetraind tot 97 kg., ex-commando, een verre reis achter de rug vanuit IJsbrechtum (Friesland) en toch nog altijd 135 kg. bankdrukken, voor vandaag de oudste deelnemer, Bram de Jong.
Wat zou je zeggen van Opa Fred Anneese, 110 kg. schoon aan de haak, en even op een zondagmiddag 200 kg. bankdrukken in plaats van achter de geraniums zitten. Allemaal stuk voor stuk topsporters deze mannen van 50+, Gatze Wouda, Bram de Jong, Jack van Soest en Fred Anneese, dus ook op latere leeftijd blijkt wel weer eens, KRACHTSPORT, EEN PRACHTSPORT.
De conclusie van deze dag, vele persoonlijke records, een talrijk aantal nieuwe Nederlandse records (waarvoor de deelnemers het gloednieuwe recordcertificaat krijgen uitgereikt voorzien van het nieuwe NPB logo), een vlekkeloze organisatie van Wim Bevers en zijn mensen, maar vooral toekomstbeeld voor het Nederlandse powerliften wat er rooskleurig uitziet. Wellicht komen de Europese kampioenschappen (Union-Cup) van volgend jaar, die in Nederland gehouden gaan worden te vroeg nog voor deze junioren, maar ze komen eraan.

Cees Damen
PR & Promotie Nederlandse Powerliftingbond
Wijngaardenlaan 10
2252 XN Voorschoten
telefoon 071-5610946
telefax 071-5612222
mobiel 0651-144058
e-mail (obelix1@planet.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie