Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: kabinet ontwijkt duidelijke keuze toekomst EU

Datum nieuwsfeit: 11-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Verhagen: kabinet ontwijkt duidelijke keuze toekomst EU

Het regeringsstuk over de toekomst van de Europese Unie hinkt te veel op twee gedachtes. Staatssecretaris Benschop wil én de positie van de Europese Commissie versterken én de Raad van ministers verder optuigen. Het zou beter zijn om vooral de Commissie sterker te maken. Zolang de Raad (d.w.z. de nationale ministers) het voor het zeggen heeft, blijft Europa een machtsstrijd van de grote landen. Een relatief kleiner land als Nederland heeft meer te winnen bij het federale model, waarbij de Commissarissen (waaronder een Nederlandse) op basis van gelijkwaardigheid de Unie besturen. Het CDA kiest dus wel; voor een federaal model, aldus Tweede Kamerlid Maxime Verhagen.

Verhagen steunt wel de voorstellen van de regering als het gaat om de versterking van de positie van het Europese parlement (o.a. uitbreiding budgetrecht en de mogelijkheid om individuele commissarissen naar huis te sturen).

Verhagen: "We vinden het jammer dat het sociaal-democratische koppel Kok/Benschop de ideeën van hun sociaal-democratisch collega Schröder niet wil volgen. Nu is het vlees, noch vis. Het lijkt erop, ook gezien de tegenstrijdige uitspraken van leden van het kabinet de afgelopen tijd, dat de regering de keus nog niet aandurft."

Het CDA is van mening dat de Voorzitter van de Commissie niet rechtstreeks gekozen moet worden door de burgers (dan wordt het bij voorbaat een Duitser of Fransman door de bevolkingsgrootte), maar dat de grootste partij in het Europese parlement de voorzitter moet leveren. Verkiezingen zoals in Nederland dus.

Verhagen is verbaasd over het ontbreken van een Europese Senaat in het regeringsvoorstel. In de visie van het CDA zou een Senaat de subsidariteitstoets kunnen uitvoeren. Dat wil zeggen, beoordelen wat Europa zou moeten doen en wat op het niveau van de lidstaten moet blijven. Met een senaat is er een grotere en vroegtijdige betrokkenheid van nationale parlementen waarmee het draagvlak voor Europa wordt vergroot.

Maxime Verhagen spreekt vanavond, met Jaap de Hoop Scheffer, bij SIB-Utrecht over de positie van Nederland in het buitenlands-politieke krachtenveld. Aanvangstijd: 20.00 uur. Plaats: The Florin, Nobelstraat 2-4 te Utrecht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie