Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Cylindrisch eiwit maakt deeg lekker soepel

Datum nieuwsfeit: 11-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

29 mei 2001

Persinformatie-logo

Nummer 70 29 mei 2001

Periode 7 t/m 13 juni
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan implantaten
ONDERZOEK
Digitale atlas brengt historische stadsuitbreiding Groningen in beeld
Bacterie niet vies van nieuwe gifstof
Zelf-assemblage van hydrofobines
Cylindrisch eiwit maakt deeg lekker soepel
Sociale stress vermindert welzijn vleesvarkens
C60-molecuul geeft geheimen prijs
Second opinions: omvang, motieven en gevolgen
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan implantaten
AGENDA
Evolution from large to small
(Groningse) dynamiek in revalidatie

Cylindrisch eiwit maakt deeg lekker soepel

Broodbakken begint met het kneden van deeg tot een substantie, die goed plooibaar en rekbaar is. Die combinatie van eigenschappen wordt ook wel visco-elasticiteit genoemd. Vooral grote 'high molecular weight' (HMW) eiwitten dragen bij aan het ontstaan van dit verschijnsel. Om meer inzicht te krijgen in deze eiwitten onderzocht Eric van Swieten de ruimtelijke structuur ervan. HMW-eiwitten bestaan uit een groot middenstuk met aan de uiteinden twee kleinere, terminale domeinen. Met neutronen en lichtverstrooiing toonde Van Swieten aan dat het middenstuk een langwerpige cylindervorm heeft en zo flexibel is dat beide uiteinden contact met elkaar kunnen maken. Vermoed wordt dat het middenstuk een spiraalvorm heeft, een structuur die ook voorkomt in het veerkrachtige humane eiwit elastine. Van Swieten sluit zich daarbij aan. "Aanvullend onderzoek zou dat vermoeden kunnen bevestigen", zegt hij. /JS

Eric van Swieten (Papendrecht, 1967) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Biochemie en het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) van de RUG. Het Ministerie van Economische Zaken financierde het onderzoek. Momenteel werkt Van Swieten bij de afdeling Research & Development van Heineken.

Datum en tijd

maandag 11 juni 2001, 14.15 uur

Promovendus

E. van Swieten, tel. (071)545 71 94 (werk), fax (0182)67 03 79

Proefschrift

Structural characterization of the central repetitive domain of high molecular weight wheat gluten proteins

Promotor

prof.dr. G.T. Robillard

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

Sociale stress vermindert welzijn vleesvarkens

Persbericht volgt.

Datum en tijd

maandag 11 juni 2001, 16.00 uur

Promovendus

M.A.W. Ruis, tel. (0320)293 550, fax (0320)241 584, e-mail: (m.a.w.ruis@pv.agro.nl) (werk)

Proefschrift

Social stress as a source of reduced welfare in pigs

Promotor

prof.dr. J.M. Koolhuis

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie