Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zendmasten leveren geen gevaar op voor de gezondheid

Datum nieuwsfeit: 12-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nozema
Zoek soortgelijke berichten
Nozema

12-06-01

Zendmasten leveren geen gevaar op voor de gezondheid

Zendmasten leveren geen gevaar op voor de gezondheid van omwonenden. De huidige nationale en internationale wetenschappelijke inzichten geven geen aanleiding tot ongerustheid. Het menselijk lichaam blijkt de elektromagnetische golven die de zendmasten uitzenden goed te kunnen verwerken. Dit staat te lezen in de nieuwe brochure Gezondheid van zenderexploitant Nozema.

De plaatsing van zendmasten roept vaak vragen op bij omwonenden. Zij maken zich zorgen over mogelijke effecten op de gezondheid. Bij zendmasten denken veel mensen aan straling. En straling doet denken aan radioactiviteit en gevaar. Elektromagnetische golven bestaan echter niet uit schadelijke deeltjes, maar uit golven. Zij kunnen de lichaamstemperatuur laten stijgen.

Veiligheidsmarge
Daarom is de vraag: hoe sterk mogen de golven zijn waaraan mensen worden blootgesteld? De onafhankelijke wetenschappelijke Gezondheidsraad heeft vastgesteld hoeveel warmte het lichaam probleemloos kan opnemen. Vervolgens is een ruime veiligheidsmarge ingebouwd. De toegestane waarde is 50 keer kleiner dan de grens waarboven lichamelijk schade mogelijk is (4 Watt/kg). Ter vergelijking: het drinken van één kopje thee per dag, geeft al meer warmte dan de elektromagnetische golven waar iemand gemiddeld aan wordt blootgesteld.

Onderzoek heeft geen enkel bewijs opgeleverd dat elektromagnetische golven met deze sterkte schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid. Alle onderzoeken samen geven geen aanwijzingen dat het ongezond is om in de buurt van een zendmast te wonen. Enkele onderzoeken geven aan dat sommige ziektes in de buurt van een zendmast vaker voorkomen dan normaal. Zou die ziekte worden veroorzaakt door die zendmast, dan moet deze ziekte ook bij andere, soortgelijke zenders voorkomen. Dit is echter niet het geval: soms komt die ziekte juist minder vaak voor. Ook onderzoek naar effecten op de lange termijn heeft tot nu toe nog geen bewijs opgeleverd dat radiogolven slecht zouden zijn voor de gezondheid.

Blootgesteld

Nozema houdt zich aan de normen van de overheid. Zo zorgt Nozema er voor dat het publiek niet wordt blootgesteld aan radiogolven die de vastgestelde limieten overschrijden. Er kan dan ook gesteld worden dat er zich geen onveilige situaties nabij de zendmasten van Nozema voordoen. Zo kan iedereen veilig naar de programmas luisteren en kijken die door Nozema worden uitgezonden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie