Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aflossing F-16 detachement Volkel

Datum nieuwsfeit: 12-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieNieuwsberichten


Aflossing F-16 detachement Volkel

11-06-2001

Vier F-16 toestellen van de Koninklijke Luchtmacht keren morgen terug naar ons land. Het gaat om de toestellen van het F-16 detachement op de Italiaanse vliegbasis Amendola. Woensdag keren 48 militairen van dit detachement terug. De militairen hebben vanaf midden april met hun F-16s een bijdrage geleverd aan de Bosnia and Kosovo Air Component, de NAVO luchteenheid voor operaties op de Balkan. De Belgische luchtmacht, waar de luchtmacht deze taak op rotatiebasis mee uitvoert, neemt de taak over van het detachement van Volkel.

De Koninklijke Luchtmacht levert al sedert 1993 een bijdrage aan de vliegoperaties boven de Balkan. In eerste instantie waren de F-16s gestationeerd op de vliegbasis Villafranca bij Verona. Begin 1999 zijn de toestellen overgeplaatst naar Amendola nabij Foggia. Tot begin dit jaar leverden Nederland en België permanent vliegtuigen voor het gezamenlijke detachement. De situatie in Bosnië en Kosovo maakte het echter mogelijk de bijdrage aan te passen. Zo leverde de Belgische luchtmacht van januari tot half mei een detachement van vier F-16s met bijbehorend personeel; half mei nam de Koninklijke Luchtmacht deze taak over. Afgezien van de F-16s in Italië staan in Nederland ook nog een aantal F-16s gereed om indien de situatie dit vereist binnen 20 dagen naar Italië te worden uitgezonden.

Naast de F-16s levert de luchtmacht nog een bijdrage aan de NAVO luchtoperaties boven de Balkan met een KDC-10 transportvliegtuig voor het tanken van vliegtuigen in de lucht en een speciaal uitgerust Fokker 60 transportvliegtuig voor medische evacuaties. Deze toestellen opereren vanaf hun reguliere thuisbasis Eindhoven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie