Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maat: Europarlement scherpt regels welzijn varkens aan

Datum nieuwsfeit: 12-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Maat: Europees parlement scherpt regels aan voor welzijn van varkens

Het Europees Parlement wil de levensomstandigheden van met name varkens in de intensieve varkenshouderij drastisch verbeteren. Een groot aantal amendementen van die strekking is aangenomen in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Vanwege de ruime steun verwacht indiener CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat (landbouw-woordvoerder) geen problemen bij de plenaire behandeling woensdag 13 juni 2001. Met de nieuwe regels wordt de concurrentiepositie van de Nederlandse varkenshouders verbeterd.

Het gaat om een drastische aanscherping van een Europese richtlijn over minimumvoorwaarden voor het houden van varkens. Albert Jan Maat: "De nieuwe regels zorgen ervoor dat de hokken groter worden en dat er meer groepshuisvesting komt. Ook wordt nu voorgeschreven dat in de stallen de dieren kunnen wroeten. In de praktijk betekent dit dat een betonnen vloer niet meer mag, maar grotendeels moet worden vervangen door stro of iets dergelijks."

De Nederland loopt met het Varkensbesluit van 1999 vooruit op de nieuwe Europese regels. Maat: "Dit betekent dat Nederlandse boeren nu in een nadelige concurrentiepositie zitten. Met deze Europese richtlijn wordt niet alleen het welzijn van varkens in heel Europa verbeterd, maar ook eerlijke concurrentieverhoudingen gemaakt omdat nu overal dezelfde voorwaarden gaan gelden."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie