Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie Amsterdam-Amstelland: arrestaties in harddrugs-zaak

Datum nieuwsfeit: 12-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
Zoek soortgelijke berichten
Politie Amsterdam-Amstelland

Arrestaties in harddrugs-zaak
12-6-2001. Afgelopen dinsdag arresteerde het kernteam van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Zaandijk 12 personen. Het gaat om 10 mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 30 tot 40 jaar. De meeste verdachten zijn van Turkse origine. Zij worden verdacht van handel in harddrugs. Onder de gearresteerden bevindt zich een 41-jarige hoofdverdachte. Gedurende het onderzoek nam de politie 41 kilo heroïne, enkele duizenden XTC-tabletten, vier vuurwapens en enkele tienduizenden guldens handelsgeld in beslag. Negen verdachten zijn afgelopen vrijdag voorgeleid voor de officier van justitie. Zeven verdachten zijn in bewaring gesteld. Twee anderen zijn heengezonden.

Het onderzoek startte naar aanleiding van een schietpartij die op 1 maart jl. plaatsvond op de Albert Cuypstraat. Onbekenden openden het vuur op de nu inmiddels gearresteerde 41-jarige hoofdverdachte. Gedurende het onderzoek rees het vermoeden dat de hoofdverdachte zich bezighield met de handel in harddrugs. Nadat de rechercheurs ook andere personen in beeld hadden gebracht gingen ze afgelopen dinsdag in samenwerking met een arrestatieteam tot aanhouding over. Het onderzoek naar de schietpartij van 1 maart jl. loopt nog.Beroofd van portemonnee
12-6-2001. Twee gewapende mannen hebben gistermiddag op de Gyroscoopweg een 38-jarige Amsterdammer beroofd van zijn portemonnee. Het slachtoffer werd door het duo bedreigd met een vuurwapen, toen hij op de parkeerplaats van een bouwhal geld uit zijn auto wilde pakken. De mannen stapten bij het slachtoffer in de auto en dwongen hem naar de pont aan de Hemweg rijden. Bij de pont gekomen moest de man zijn portemonnee afgeven. Hierna stapten de berovers uit. Het slachtoffer moest vervolgens onder bedreiging van het vuurwapen wegrijden. De man reed direct naar een bedrijf in het Westelijk Havengebied en alarmeerde de politie. Een zoektocht naar de berovers leverde niets meer op.


Diverse verkeerscontroles
12-6-2001. De politie van wijkteam Aalsmeer heeft maandag bij snelheidscontroles 47 bonnen uitgedeeld. s Middags stond de snelheidsapparatuur opgesteld op de Zwarteweg en liepen 32 hardrijders tegen de lamp. De hoogste score was 82 kilometer per uur. s Avonds was de Oosteinderweg aan de beurt. Hier reden 15 automobilisten te hard. De snelste rijder ging 28 kilometer te hard en reed 78 kilometer per uur.

Gordelcontrole Churchill-laan
Agenten van wijkteam Rivierenbuurt hielden maandag tijdens de ochtendspits een gordelcontrole op de Churchill-laan. In 80 gevallen lieten chauffeurs of hun passagiers het gebruik achterwege en volgde proces-verbaal. Ze krijgen een boete van 90 gulden.

Drugsorganisatie opgerold
11-6-2001. De Centrale Recherche heeft een organisatie opgerold die zich bezighield met de import en distributie van uit Turkije afkomstige harddrugs. In opdracht van de officier van justitie van het parket Amsterdam vonden de afgelopen maanden 19 arrestaties plaats en is de hand gelegd op 362 kilo heroïne. Veertien van de verdachten zitten inmiddels in voorarrest. De laatste vijf, waaronder de 43-jarige uit Rijswijk afkomstige hoofdverdachte, worden morgen voorgeleid. De verdachten zijn tussen de 30 en 58 jaar oud. Betrokkenen worden verdacht van overtreding van de Opiumwet.

De Centrale Recherche startte medio februari een onderzoek naar aanleiding van vermoedens van drugsimporten vanuit Turkije. Hierbij kregen de rechercheurs successievelijk steeds beter zicht op de groep die daarbij betrokken was. Het ging om Turken of mensen van Turkse origine. Vanaf april vonden arrestaties plaats van verdachten die te distribueren drugs in bezit hadden. Het ging om partijen die in grootte varieerden van enkele tot enkele tientallen kilos. Hierbij werden in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam 14 verdachten aangehouden en in totaal 110 kilo heroïne in beslag genomen.

Afgelopen vrijdag kwam een groot transport naar Nederland. De drugs, 252 kilo heroïne, werd aangevoerd door een uit het Turkse Samsun afkomstige 18 meter lange trekker met oplegger. De verdovende middelen waren tussen een partij van 11 ton noten verborgen. De vrachtwagen, werd onder het wakend oog van rechercheurs op afstand, voor een deel overgeladen in twee personenautos. Deze autos werden gevolgd en in Rotterdam door arrestatieteams aan de kant gezet. De 43-jarige hoofdverdachte is ook aangehouden door een arrestatieteam. Dat gebeurde toen hij in Rotterdam een taxirit maakte. Vrijdag zijn in totaal vijf aanhoudingen verricht. Onder deze verdachten bevindt zich, naast de hoofdverdachte, ook de vrachtwagenchauffeur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie