Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontwikkelingsamenwerking wordt partnerschap Aruba-Nederland

Datum nieuwsfeit: 12-06-2001
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Gezamenlijk persbericht van de regeringen van Aruba en Nederland

Van ontwikkelingsamenwerking naar partnerschap tussen Aruba en Nederland

Nederland en Aruba zijn het eens over een meerjarig investeringsprogramma gericht op de structurele verbetering van preventie binnen de gezondheidszorg op Aruba. Met het programma is een bedrag gemoeid van 13,5 miljoen Nederlandse gulden (ruim 9 miljoen Arubaanse gulden) over een periode van vijf jaar (2001 tot en met 2005). Het geld wordt besteed aan (onder meer) de bouw en inrichting van een medisch centrum voor drugsverslaafden (Centro Dakota), uitbreiding van de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis (PAAZ), aan gezondheidsbevordering (voorlichtingscampagnes), screening- en preventieprogramma's en aan het ontwikkelen van thuiszorg voor diabetici.

Dit zijn de Arubaanse minister-president Henny Eman en de Nederlandse staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag overeengekomen. Het overleg is in goede sfeer verlopen.

Zodra het Fondo Desaroyo Aruba (FDA) beschikt over een goede juridische grondslag kunnen de projecten van het meerjarenprogramma gezondheidszorg en het jaarprogramma 2000, die door het FDA zijn goedgekeurd, van start gaan. De Arubaanse regering heeft aangegeven dat de rechtspositie van het FDA binnen enkele weken zal zijn geregeld. Het FDA is het fonds waarin zowel de Nederlandse als de Arubaanse regering geld storten om de komende tien jaar ontwikkelingsprogramma's uit te betalen. Over het jaarprogramma 2000 was al eerder politieke overeenstemming bereikt.

Het is de bedoeling dat Nederland en Aruba in september meerjarige samenwerkingsprogramma's afsluiten over de kwaliteit van bestuur, over onderwijs en over duurzame economische ontwikkeling.

Om het partnerschap tussen Aruba en Nederland te verdiepen is afgesproken dat gezamenlijk zal worden gekeken naar de mogelijkheden voor Aruba om gebruik te maken van programma's van de Europese Unie, en te profiteren van de eventuele handelsmogelijkheden binnen de Free Trade Area for the Americas (FTAA) en informatie en communicatietechnologie (ICT). Verder zal nagegaan worden hoe de samenwerking op het terrein van criminaliteitsbestrijding kan worden geïntensiveerd, mede naar aanleiding van het Arubaanse rapport 'De Omslag' door de klankbordgroep Criminaliteitsbestrijding.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie