Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Costières de Nîmes: de spannendste wijn van dit moment

Datum nieuwsfeit: 12-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
WIJNINFO.NL NIEUWS

Costières de Nîmes: de spannendste wijn van dit moment

PERSBERICHT

Amsterdam, 12 juni 2001

Costières de Nîmes: de spannendste wijn van dit moment

Costières de Nîmes wordt op dit moment beschouwd als een van de spannendste appelaties van Frankrijk. Jonge producenten met een duidelijke toekomstvisie spannen zich in om wijnen van ongekende kwaliteit te maken voor een goede prijs.

Met één vijfde van de totale export, een volume van zo'n 10.000 HL, is Nederland het tweede exportland voor de Costières de Nîmes. Het Syndicat Costières de Nîmes meldt dat de totale export van deze wijnen de afgelopen vijf jaar met +52% in volume en +58% in waarde is gestegen. De Costières de Nîmes is qua productie met 123.724 HL de op één na grootste jonge appelatie van het Rhônedal (na Côtes du Ventoux, maar voor Côtes du Luberon, Coteaux du Tricastin en Appellations du Diois) met 80 caves particulières en 17 coopératives. De export van de 'Nîmoise' is in 2000 explosief met +129% gestegen.

ACHTERGRONDINFORMATIE

Korte wijnhistorie
Volgens de historici is de wijngaard Costières de Nîmes een van de oudste wijngaard van Frankrijk. De eerste wijnstok werd in dit gebied door de Pheniciers geplant. De Grieken en de Romeinen zetten deze ontwikkeling voort en later zorgden de Benedictijner monniken voor de aanplant van de juiste druivenrassen, passend bij bodem en klimaat. In de Middeleeuwen hadden de monniken van de Abdij in het dorp Saint-Gilles de eer om wijn te leveren voor het Paleis van de Pausen in Avignon.

Al in de 16de eeuw werd de wijn Costières de Nîmes geëxporteerd naar Noord-Europa. Aan het einde van de 19de eeuw werd de wijngaard getroffen door de phylloxera epidemie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de wijngaard veel te verduren gehad. Vanaf 1950 volgt een periode van wederopbouw voor deze wijngaard. In 1950 vallen de Costières du Gard in de categorie Vins Délimités de Qualité Supérieure en in 1986 krijgen deze A.O.C. (Appellation d'Origine Contrôlée) status. In 1989 wordt de naam Costières du gard gewijzigd in Costières de Nîmes. Het belangrijkste afzetland is Frankrijk hoewel 35% van de productie is bestemd voor de export.

Ligging
De wijngaard Costières de Nîmes ligt in Zuid-Frankrijk, in het departement du Gard., ten noorden van de Camargues, ten zuidoosten van Nîmes. Het wijngebied ligt op de rechteroever van de Rhône op de heuvels van 24 gemeenten. De wijngaard heeft een oppervlakte van 12.000 hectares en is ongeveer 60 kilometer lang en 20 kilometer breed. De Appellation Costières de Nîmes behoort tot de wijngaarden van de Rhône Vallei.

Bodem
De Costières de Nîmes liggen is een vrij vlak gebied met een aantal heuvels (20 tot 130 meter).

De bodemsoort is gelijkwaardig aan die van de Rhône Vallei: kiezels en door de Rhone aangevoerde rolkeien (gress).

Klimaat
Er heerst een Mediterraan klimaat met warme zonnige zomers, Mistral wind en toch best veel regen.

Druivenrassen

Witte cépages:

- De Grenache blanc

- De Marsanne

- De Roussane

- De Rolle

- De Maccabeo

- De Clairette

- De Bourboulenc

Rode en rosé cépages:

- De Grenache

- De Syrah

- De Carignan

- De Cinsault

- De Mourvèdre

De Costières de Nîmes aan tafel
De Mediterrane keuken is bekend om zijn geurige specialiteiten met knoflook, kruiden en olijfolie.

Op de zuidelijke markten vindt men zongerijpte groenten en fruit zoals courgettes, aubergines, paprika's, meloenen, perziken, abrikozen, kersen, vijgen, amandels en olijven.

In de Middellandse zee worden vele soorten vissen en schaaldieren gevangen die verwerkt worden in de Provençaalse keuken: onder andere zeewolf, kabeljauw, zeeduivel, zeeaal.


1- De rosé (19%) zijn delicaat, licht en fris met aroma's van rood en gedroogd fruit.

Deze wijnen kunnen een hele maaltijd begeleiden maar smaken erg goed bij wit vlees.


2- De rode Costières de Nîmes (74%) zijn elegant, rond en fijn met aroma's van rood fruit, pruim en kers. Deze wijnen smaken erg goed bij gegrild vlees. De wat oudere rode Costières de Nîmes zijn goede begeleiders van rood vlees, sausen, wild, kaas en zelfs met chocolade.


3- De witte Costières de Nîmes (7%) hebben bloemen en fruitaroma's. Deze ronde en soepele wijnen zijn erg geschikt als aperitief of met schelp- en schaaldieren en gegrilde vis

De Nîmoise
Om zijn identiteit te benadrukken, heeft het gebied Costières de bekende Franse ontwerper Philippe Starck gevraagd om vorm te geven aan hun wijnflessen. In deze fles, genaamd de Nîmoise, is het logo van Costières de Nîmes en het logo van de stad Nîmes (een krokodil aan de voet van een palmboom) gegraveerd.


====

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie