Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Utrecht: Ademhalingsvirus bij kinderen

Datum nieuwsfeit: 12-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

12 juni 2001, 16:15 uur

Promotie: Respiratory syncytial virus (RSV) bronchiolitis. Clinical and immunological determinants of short-term and long-term airway morbidity.

Drs. L. Bont (Geneeskunde) 16:15 uur

Promotores: prof.dr. J.L.L. Kimpen en prof.dr. C.J. Heijnen

Tijdens de wintermaanden worden er in Nederland zo'n 1500 kinderen opgenomen vanwege dit virus. Ongeveer 10 procent hiervan moet worden beademd op een Intensive Care afdeling. Het typische ziektebeeld begint met neusverkoudheid, na een paar dagen gevolgd door hoesten, benauwdheid en een piepende ademhaling. Na herstel ontwikkelt ongeveer de helft van de kinderen terugkerende periodes van piepende ademhaling. Volgens Louis Bont heeft de piepende ademhaling tijdens RSV een voorspellende waarde voor de ademhaling in de periode daarna. Daarnaast is gebleken dat RSV die leidt tot mechanische ademing samenhangt met een verminderde antivirale afweer. Een afweer die waarschijnlijk juist nodig is voor herstel tijdens beademing.

Gewijzigd:Thursday, May 31, 2001 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie