Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bescheiden daling chemiegebruik bij GT-soja

Datum nieuwsfeit: 12-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Daling chemiegebruik bij GT-soja bescheiden

Datum: 12 juni 2001

Teelt van genetisch gemodificeerde, glyfosaat-tolerante (GT) soja in de VS leidt tot een bescheiden daling van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Het gaat om een vermindering van 0 tot tien procent. Het middel glyfosaat, dat in de teelt van GT-soja voor de bestrijding van onkruid wordt gebruikt, is minder belastend voor het milieu dan de middelen die boeren in de gangbare sojateelt toepassen.

Dat blijkt uit een literatuuronderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Schenkelaars Biotechnology Consultancy (SBC). De Projectgroep Biotechnologie van de Productschappen Margarine, Vetten en Oliën (MVO), Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP) en Diervoeder (PDV) is opdrachtgever van het onderzoek.

Over de effecten van GT-soja voor landbouw en milieu bestond tot nu toe veel onduidelijkheid. Bij het op de markt brengen van deze gemodificeerde soja, werd verondersteld dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot dertig procent zou dalen. Uit het vandaag gepresenteerde onderzoek blijkt dat deze verwachting niet volledig is waargemaakt.

In het onderzoek is een groot aantal rapporten over de landelijke praktijkresultaten van de in 1996 tot 1998 in de VS geteelde GT-soja geanalyseerd. De resultaten (uiteenlopend van 7% stijging tot 40% daling van het herbicidengebruik) zijn vergeleken en beoordeeld op wetenschappelijke betrouwbaarheid en brede geldigheid. Dat leidt tot de conclusie `bescheiden daling' van het gebruik.

Volgens de onderzoekers is de opbrengst van GT-soja vergelijkbaar met niet-gemodificeerde soja. In veldproeven op universiteiten is de opbrengst lager dan van toprassen van niet-gemodificeerde soja. In de praktijk wordt dit gecompenseerd doordat GT-soja door de `betere' boeren wordt geteeld en het onkruidmanagement eenvoudiger is. Op meer dan de helft van het Amerikaanse soja-areaal wordt inmiddels GT-soja geteeld. Reden voor de populariteit is het gemak en de flexibiliteit waarmee onkruid kan worden bestreden. De onderzoekers hebben ook naar andere gevolgen van GT-soja voor duurzaamheid gekeken. Over effecten op het energiegebruik in teelt, de biodiversiteit en resistentievorming zijn weinig tot geen gegevens beschikbaar.

Het onderzoek is begeleid door de Productschappen, Greenpeace Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie, Stichting Consument en Biotechnologie, Niaba en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De conclusies van het rapport zijn voor de verantwoording van het CLM en SBC.

Nadere inlichtingen: Gé Pak, e-mail: (gpak@clm.nl), CLM, tel. 030- 242 73 04.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie