Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Natuurvriendelijk maaien Den Haag helpt wilde bijen

Datum nieuwsfeit: 13-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-06-13: Natuurvriendelijk maaien helpt wilde bijen pag.nr.=7346

Al een aantal jaren worden verschillende gebieden in de stad minder frequent gemaaid. Dit natuurvriendelijk maaien is onderdeel van het natuurvriendelijk groenbeheer. Hierdoor krijgt de natuur in de stad meer kans zich te ontwikkelen. Bloemrijke vegetaties ontstaan door pas na de bloei en verspreiding van zaden te maaien. Dit blijkt o.a. succesvol voor een groep bijzondere insecten, de Wilde Bijen.

Bijen kunnen gezien worden als ecologische kwaliteitsmeter. In graslandjes die regelmatig worden gemaaid zijn maximaal 3 of 4 soorten Wilde Bijen te zien. Dit komt door de steeds optredende onderbreking van de stuifmeelvoorziening na de maaibeurten. De bijen kunnen dan geen voedsel vinden. Bijen zijn op stuifmeel aangewezen en bestuiven andere planten hiermee. In het stuifmeel zit het genetisch materiaal van de planten, door dit over te brengen op andere planten ontstaat een variatie in het genetisch materiaal. Hierdoor kunnen planten zich beter aan wisselende omstandigheden aanpassen. Ze zijn zo minder kwetsbaar.

In het gras langs de Loevesteinlaan (bij het Zuiderpark) zijn in de afgelopen maand 11 verschillende soorten Wilde Bijen aangetroffen. En langs de Haagse Beek werden wel 15 verschillende soorten geteld. Dit laatste aantal is bijzonder omdat de situatie langs de Beek nog maar twee jaar bestaat. Meestal ontstaat pas na vijf tot tien jaar natuurvriendelijk groenbeheer, een vermeerdering van het aantal soorten. Dit aantal kan dan oplopen tot 20 à 30 soorten.

Tot de Wilde Bijen horen o.a. zandbijtjes, metselbijen, akker- en steenhommels. Niet de algemeen bekende honingbijen. Wilde Bijen zijn niet eng, maar wel heel mooi om te zien. Zij hebben bijzondere kleurpatronen. Zij steken niet, want de bij zelf is hiervoor te klein, en de angel is zo klein dat ze niet door de huid heen kan.

Halverwege deze maand gaan deze gebieden voor de eerste keer dit jaar gemaaid worden, de volgende keer dat zij gemaaid worden is aan het einde of na de zomer. Naast de Wilde Bijen kunnen in deze gebieden ook meer vlinders aangetroffen worden.

De gemeente Den Haag probeert op veel plaatsen kansen te scheppen voor natuur in de stad, door inrichting en natuurvriendelijk beheer. Met name in de grote groengebieden, zoals Madestein, De Uithof en Scheveningse Bosjes. Ook de ecologische verbindingszones, zones die verschillende groengebieden met elkaar verbinden, als de Haagse Beek, Schenkstrook zijn al heringericht. De Laakzone wordt binnenkort opnieuw ingericht. De omwonenden zijn hierbij betrokken.

Door natuurvriendelijk beheer veranderen graslandjes in hooilandjes, komen natuurlijke, glooiende oevers in de plaats van harde beschoeiing en ontstaan schuilplaatsen voor vogels en zoogdieren door hout op rillen te leggen.

13 juni 2001

last update: 18 juni 2001 ;pag.: 7346; auteur: 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie