Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Man zit vast wegens doodslag Diemenaar

Datum nieuwsfeit: 13-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Arrondissementsparket Alkmaar
Zoek soortgelijke berichten

Arrondissementsparket Alkmaar

Alkmaar, 13 juni 2001 Politie heeft volgens Rijksrecherche niet verwijtbaar gehandeld Man zit vast wegens doodslag Diemenaar

Een 20-jarige Alkmaarder die vast zit omdat hij in de nacht van vrijdag 8 juni op zaterdag 9 juni een man in het water heeft geduwd, wordt doodslag ten laste gelegd. Het slachtoffer, een 26-jarige man uit Diemen, is verdronken. Twee andere verdachten zijn door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, omdat hun betrokkenheid onvoldoende is vastgesteld. Een uitgebreid rechercheteam onderzoekt de toedracht en de precieze gang van zaken rond het incident.

Volgens verklaringen van de politie hebben twee agenten in een surveillanceauto omstreeks 3.20 uur gezien dat er door vier mannen werd gevochten nabij de Friesebrug. De agenten zagen dat een van de mannen over de vangrail werd geduwd en via het talud in het water viel. Bij de kruising Friesebrug en Kanaalkade werd de politie geconfronteerd met de verdachten, die hun richting uit renden. Een van de verdachten kon direct worden aangehouden. Op dat moment zagen de agenten het slachtoffer ongeveer een meter van de wal in het water liggen. Een tweede verdachte werd aangehouden op de kruising Dirk-Duivelsweg - Torenburg. Snel ter plaatse gekomen collega-agenten zochten het slachtoffer. Deze werd echter niet aangetroffen. Ook waren er geen sporen van een plaats waar het slachtoffer eventueel op de kant kon zijn geklommen. Het direct opgeroepen duikteam van de brandweer vond ongeveer twintig minuten later het slachtoffer. Direct is met reanimatie begonnen. Het slachtoffer overleed later in het Medisch Centrum Alkmaar.

Rijksrecherche
Na afloop stelde de politie zichzelf de vraag of het met het aanhouden van de verdachten de juiste keuze had gemaakt, gelet op de verdrinkingsdood van het slachtoffer. Op verzoek van de politie heeft de hoofdofficier van justitie vervolgens de Rijksrecherche opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de handelwijze van de politie. De Rijksrecherche heeft inmiddels het onderzoek afgerond. De conclusie is dat de politie niet verwijtbaar heeft gehandeld. De Rijksrecherche zal van haar bevindingen een proces verbaal opmaken en dit vervolgens zenden aan de hoofdofficier.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie