Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PVV Bestuur akkoord met aanscherping IKB Varkens

Datum nieuwsfeit: 13-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 30, 13 juni 2001

PVV Bestuur akkoord met aanscherping IKB Varkens

Het PVV-bestuur heeft vandaag ingestemd met voorstellen voor aanscherping van de regeling IKB-Varkens. Dit zal leiden tot één ketengarantiesysteem onder de noemer IKB. De aanscherping zal stapsgewijs en uiterlijk eind 2003 ingevoerd zijn. De beoordeling en sanctionering door een onafhankelijk orgaan zal al per januari 2002 van kracht zijn. Verder wordt de juridische structuur gewijzigd.

Met de aanscherping van de regeling IKB Varkens komt in de varkenshouderij één keten-garantiesysteem op basis van het huidige IKB-systeem. Hierbij wordt het niveau in drie jaar stapsgewijs verhoogd tot het huidige niveau van het Skovar-certificaat en aangevuld met extra eisen op het punt van voedselveiligheid.

Andere aanscherpingen

Verder wordt 100% IKB-waardige aanvoer per slacht- en verwerkingslokatie verplicht. Wettelijke nationale eisen op het gebied van milieu, welzijn en hygiëne maken in principe onlosmakelijk onderdeel uit van de regeling, ook als ze scherper zijn dan de EU-normen. Een randvoorwaarde blijft de bedrijfseconomische haalbaarheid en het effect op de deelname aan de regeling. Voorts wordt de juridische structuur van de regeling aangepast zodat alle bedrijven door een onafhankelijk orgaan worden gecertificeerd. Dit betekent dat de huidige systematiek, waarbij varkenshouders en handelaren zich via een slachterij moeten laten certificeren, verlaten wordt.

Onafhankelijk beoordeling en sanctionering

De nieuwe beoordelings- en sanctioneringssystematiek gaat naar verwachting in op 1 januari 2002. Vooruitlopend zal het CBD namens de slachterijen al per 1 augustus 2001 de meest kritische beoordelingen, zijnde het toekennen van een `malus' (extra controle) en de uitsluiting uit de regeling, uitvoeren.

Buitenlandse deelname

Het PVV-bestuur is ook akkoord met de IKB-voorwaarden voor buitenlandse bedrijven. Uitgangspunt is dat de eisen gelijk dienen te zijn en in sommige gevallen gelijkwaardig. Ook de toepassing van wettelijke eisen kan verschillen, zoals op het gebied van I&R, Aujeszky-bestrijding en milieu-, hygiëne- en welzijnseisen. Deze dienen bij deelname aangevuld te worden tot het niveau van de Nederlandse wetgeving.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie