Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Basisschool Schaarbeek laureaat Prijs Koningin Paola

Datum nieuwsfeit: 13-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20, 1000 Brussel
tel. 02-790 93 06 - fax 02-790 95 06 - gsm: 0477-23 13 57 e-mail: (dries.vandermeersch@rago.be)

PERSBERICHT
Datum: 13 juni 2001
Fax /E-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties

Betreft: Basisschool Schaarbeek laureaat Prijs Koningin Paola

Basisschool 3 van het gemeenschapsonderwijs in Schaarbeek werd uitgeroepen tot laureaat van de Prijs Koningin Paola. Het bekroonde multicultureel project Sien en Yassin werd gerealiseerd in samenwerking met leerlingen, ouders en school.

Project
Het project heeft tot doel de communicatie tussen ouders en school te verbeteren. Immers door elkaar te erkennen in ieders eigenheid kunnen we elkaar benaderen in alle openheid. Het project Sien en Yassin toont aan dat scholen geen eilanden zijn, maar instellingen die een bijdrage leveren tot het algemene welzijn van de lokale omgeving. Leven tussen verschillende culturen kan alleen maar verrijkend zijn. Het project omvat drie luiken: een jeugdboek, een ideeënbrief en een video. Deze materialen zijn tevens een middel om jongeren en toekomstige leerkrachten kennis te laten maken met enkele interculturele vaardigheden.

Jeugdboek
Het jeugdboek Sien en Yassin vertelt over het contact tussen twee culturen in Brussel. Het verhaal vertelt aan de ouders en de kinderen hoe in een sociaal moeilijke context een school een web van verbondenheid kan creëren tussen school, kinderen, ouders, buurt... De situatie van de school van het gemeenschapsonderwijs Schaarbeek 3 stond model. De school in de wijk achter het Noordstation in Brussel is een smeltkroes van culturen en nationaliteiten. Het verhaal werd geïllustreerd, omdat afbeeldingen de communicatie met Nederlandsonkundige ouders bevorderen.

Ideeënbrief
De ideeënbrief is een pedagogisch-didactisch instrument dat tips geeft en concrete materialen aanreikt om met het jeugdboek aan de slag te gaan. Veel aandacht gaat hierbij naar interculturele vaardigheden.

Video
De leerlingen zelf hebben de video ontworpen en gemonteerd. Hierin wordt het verhaal van het boek verteld door de ogen van de leerlingen.

Prijsuitreiking
De Prijs Koningin Paola wordt jaarlijks toegekend - afwisselend aan een school van het basisonderwijs en het secundair onderwijs - en wil speciale projecten in de kijker plaatsen. De uitreiking van de prijs heeft vandaag plaats gehad op het koninklijk paleis in aanwezigheid van de koningin. De laureaat ontvangt een prijs ter waarde van 250.000 frank. De basisschool van het gemeenschapsonderwijs Schaarbeek 3 is de Vlaamse Laureaat. Daarnaast krijgen nog twee andere Vlaamse scholen een eervolle vermelding. Er worden ook telkens drie prijzen uitgereikt aan Franstalige en Duitstalige scholen.

Meer inlichtingen en de materialen van het project kunt u verkrijgen bij: A. Clits, directeur
Basisschool van het gemeenschapsonderwijs Schaarbeek 3 Groenstraat 136
1030 Brussel
Tel.: 02-217 18 58
Fax: 02-223 11 89
Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de persverantwoordelijke, Dries Vandermeersch.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie