Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste digitale wetenschappelijke tijdschrift Neerlandistiek

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Meertens Instituut, KNAW
11 juni 2001

Neerlandistiek.nl : Het eerste wetenschappelijke tijdschrift voor Nederlandse taal- en letterkunde in elektronische vorm

Wetenschappelijke informatie over de Nederlandse taal- en letterkunde moet gratis worden aangeboden voor iedereen die er belang in stelt. Dat is de gedachte achter het nieuwe elektronische tijdschrift neerlandistiek.nl. Dit tijdschrift is vanaf 14 juni 2001 te bezoeken op internet: www.neerlandistiek.nl/

Redactie
Het nieuwe tijdschrift is een initiatief van vijf jonge neerlandici: dr. Bregje Holleman (Universiteit Utrecht), prof.dr. Matthias Hüning (Freie Universität Berlin), prof.dr. Johan Koppenol (Vrije Universiteit Amsterdam), dr. Marc van Oostendorp (Meertens Instituut) en dr. Thomas Vaessens (Universiteit Utrecht), die tevens de redactie vormen.

Ontstaan
Het tijdschrift is ontstaan uit onvrede met de bestaande situatie op de tijdschriftenmarkt voor Neerlandistiek. Tot nu toe biedt geen enkel bestaand wetenschappelijk tijdschrift op dit gebied structureel informatie aan via het internet. Bovendien is er bij de papieren tijdschriften sprake van verregaande specialisering. De meesten behandelen OF taalkunde, OF letterkunde, OF taalbeheersing. Het nieuwe tijdschrift wil de verschillende deelvakken weer bij elkaar brengen en een kruisbestuiving tussen die deelvakken teweeg brengen.

In dit tijdschrift zullen artikelen verschijnen van een hoog wetenschappelijk niveau; ze moeten gebaseerd zijn op substantieel eigen onderzoek en door minstens twee vakgenoten beoordeeld zijn.

Inhoud
Het tijdschrift opent met de volgende artikelen:

- Ton Anbeek en Arie Verhagen: Over stijl.

- A.M. Duinhoven: 'Dat teen scoon moeste ghestorven sijn!' Het vijfde vers van het Egidiuslied.

- Lia van Gemert: De voorwaarden voor een goed gesprek. De wetenschap en het publiek.

- Stefan Grondelaers, Dirk Speelman en An Carbonez: Regionale variatie in de postverbale distributie van presentatief 'er'.
- Jan Konst: "Om dit treurspel werkzaam en aangenaam in de oogen der aanschouweren te maaken." Theorie en praktijk van de episode in de treurspelen van Lukas Rotgans, Lukas Schermer en Balthasar Huydecoper.
- A. Hanou: Starost Lakeiski en de familie Adelpoort. Opmerkingen over enkele plaatsen in Langendijks Wederzijds huwelijksbedrog.
- Gert de Jager: Spoken in de dwaaltuin. Lucebert en de verleidingen van de intertekstualiteit.

Het tijdschrift wordt wetenschappelijk ondersteund door een brede redactieraad van deskundigen en administratief door het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI).

Feestelijke opening
Neerlandistiek.nl zal worden gelanceerd tijdens een borrel op 14 juni 2001, vanaf 16.00 uur, op het Meertens Instituut (Joan Muyskenweg 25, 1096 CJ Amsterdam). Tijdens deze bijeenkomst zal prof.dr. W.P. Gerritsen een toespraak houden onder de (voorlopige) titel: "La joie de se voir digitalisé?".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Marc van Oostendorp
Meertens Instituut
020-462 85 28
(marc.van.oostendorp@meertens.knaw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie