Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vraag naar bedrijventerreinen Tilburg nog altijd hoog

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

14-06-2001

Vraag naar bedrijventerreinen nog altijd hoog

Uitgiftetempo blijft 25 tot 30 hectare

Dat de vraag naar bedrijventerreinen in Tilburg nog altijd hoog is, blijkt uit de tweede voortgangs-analyse bedrijventerreinen. In 1999 en 2000 heeft Tilburg in het totaal 58 hectaren bedrijventerrein uitgegeven. Het afgelopen jaar is met name een grote vraag geweest naar kleinschalig gemengd bedrijventerrein. Tilburg hoort met een jaarlijkse uitgifte van 25 tot 30 ha bedrijventerrein tot de grotere 'uitgevers' in Nederland. De wachtlijst is afgelopen jaar bij Indutil verder gegroeid. In totaal stonden op 1 januari 2001, 270 bedrijven ingeschreven bij Indutil, die samen 208 ha bedrijventerrein vragen. Van deze bedrijven zijn er 187 afkomstig uit Tilburg (70%) en 45 uit Midden-Brabant (15%).
In de voortgangsanalyse draait het om de vraag of de programmering die de gemeente in 1998 heeft neergelegd in de nota Ruimte voor bedrijven nog actueel is.

Uitgifte gaat door
Voor de komende jaren verwacht de gemeente dat het hoge niveau van uitgifte zich voortzet ondanks de minder gunstige de verwachtingen over de economische groei. De ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen blijft daarom gebaseerd op een jaarlijkse uitgifte van 25 à 30 ha. Om dit te kunnen realiseren, geeft de gemeente hoge prioriteit aan het bouwrijp maken van nieuwe terreinen. Volgens planning zullen binnen nu en twee jaar voor uitgifte gereed komen: Katsbogten Zuid, de Surfplas, Dalem West, Vossenberg-West II en een deel van Loven Noord.

Nieuwe capaciteit nodig
Daarnaast zal de gemeente het programma uit de nota actualiseren. Uit de voortgangs-analyse blijkt namelijk ook dat het zoekgebied voor nieuwe bedrijventerreinen sterk is ingekrompen. Zo heeft de gemeente vorig jaar in het kader van de onderhandelingen over de Groene Mal, besloten om af te zien van bedrijventerrein Udenhout-Oost langs de Kreitenmolenstraat. Daarnaast is de capaciteit op Surfplas/ Bakertand, Vossenberg-West II en Rugdijk aanzienlijk kleiner dan gepland. Dit is het gevolg van technische belemmeringen. Maar ook landschappelijke inpassing heeft een hogere prioriteit gekregen; meer dan voorheen leeft de wens om ecologisch en cultuurhistorisch waardevolle elementen te behouden. Verder zullen sommige onderdelen van de Groene Mal gerealiseerd moeten worden op bedrijventerreinen. Om in de behoefte aan bedrijventerreinen tot 2015 te kunnen voorzien is het nodig dat nieuwe capaciteit beschikbaar komt in aanvulling op de locaties die al waren gewezen in de nota Ruimte voor bedrijven. Daarbij kan het zowel gaan om nieuwe locaties als om capaciteit die beschikbaar komt door herstructurering van verouderde terreinen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie