Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkgroep gaat effecten aan toonder onder de loep nemen

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financien
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: WERKGROEP GAAT EFFECTEN AAN TOONDER ONDER DE LOEP NEMENPersberichtnr.


01/180


Den Haag

14 juni 2001

Werkgroep gaat effecten aan toonder onder de loep nemen

Er zal een breed samengestelde werkgroep worden ingesteld die moet adviseren over de vraag of de bestaande mogelijkheid om effecten aan toonder in fysieke vorm uit te geven nog in een legitieme behoefte voorziet. Dit schrijft minister Zalm in een brief aan de Tweede kamer mede namens de ministers van Justitie en Economische Zaken.

De werkgroep krijgt als opdracht te bekijken of een volledige dematerialisatie van het effectenverkeer haalbaar en wenselijk is voor zowel de grote als de middelgrote ondernemingen, met of zonder beursnotering. Daardoor zouden effecten aan toonder niet langer in fysieke vorm beschikbaar zijn.

Voorzover behoefte blijft bestaan aan effecten aan toonder in fysieke vorm, is het van belang dat informatie beschikbaar is over de identiteit van de houders ervan.

De bevindingen van de werkgroep zijn van belang met het oog op de efficiëntie van het effectenverkeer. Daarnaast kunnen zij helpen om problemen op te lossen die zich thans voordoen bij het benaderen van houders van aandelen aan toonder, bijvoorbeeld om informatie te verstrekken of stemvolmachten te werven (proxy solicitation). Deze problemen hangen samen met het niet bekend zijn van de identiteit van de houders van aandelen aan toonder bij de vennootschap.

De werkgroep zal worden gevraagd binnen een half jaar te rapporteren.

Woordvoerder: drs. S.A.E. Schrover

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie