Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoogtepunten Card Tech/ Secur Tech in Las Vegas

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Hoogtepunten van CT/ST in Las Vegas

Las Vegas vormde dit jaar het decor voor CARD TECH/ SECUR TECH; nog steeds het grootste chipkaart event ter wereld. De opzet was in de basis hetzelfde als die van andere jaren. Dit jaar waren er meer leveranciers en exposanten, het aantal congres-deelnemers bleek echter wat minder dan vorig jaar. Het programma was vooral gericht op de Noord Amerikaanse markt, presentaties van Amerikanen vóór Amerikanen. Enkele persoonlijke indrukken van oud NCP (Nationaal Chipcard Platform, per 01-01-01 opgegaan in ECP.NL) secretaris J. van Arkel:

Card Stars and Stripes

In het Venetian & Sands Expo centrum (een hotel waar op de 1e etage de Italiaanse gondels door het luxe winkelcentrum varen) waren 1000 stands verhuurd aan zo'n 300 leveranciers; 200 van de exposanten waren Noord Amerikaanse bedrijven, 100 kwamen uit Europa, het Verre Oosten, Australië, Zuid-Amerika en Canada. .

Op het gebied van de presentaties overheerste het Amerikaanse geluid. Er waren maar liefst zes presentaties over de kaart van het Departement van Defensie. Deze DOD kaart moet uitgroeien tot het grootste Amerikaanse cardproject van ruim 4.5 miljoen kaarten. Het betreft een multi-applicatiekaart voor de totale militaire machinerie. Na de nodige voorbereidingen zijn er nu zo'n 15.000 kaarten uitgegeven. In de defensiesfeer is ook de kaart van de Veteranen (onder de inspirerende leiding van Dan Malony, een bekend spreker van voormalige NCP congressen) nu op de markt gebracht.

Een andere belangrijke ontwikkeling in de sfeer van de overheid is die bij GSA (Government Services Agency) die een standaard voor een PKI (Public Key Infrastructure) overheidskaart heeft ontwikkeld, mede uitgerust met biometrie. Deze Common Access Card standaard moet nu door alle federale diensten die smart cards willen gaan inzetten bij hun dienstverlening, worden gevolgd.

Ook de Amerikaanse banken zijn in beweging gekomen. Enkele grote banken waaronder Providian, hebben inmiddels kaarten uitgezet, voornamelijk in de Credit en Debit sfeer.
Vrijwel alle staten hebben inmiddels het Rijbewijs als chipkaart uitgevoerd en in de gezondheidszorg (de HIPAA aanpak) is ook het een en ander in een stroomversnelling geraakt.

Tenslotte was er veel aandacht voor universiteitskaarten. Maar ook hier enkele signalen van wat mindere succesverhalen. En veel leveranciers hebben problemen te voldoen aan alle uiteenlopende wensen van de scholen. Heel herkenbaar voor degenen die de ontwikkelingen rond de Nederlandse Studentenchipkaart (ja hij bestaat nog steeds) van nabij hebben gevolgd.

Where goes the market?

Voor de (relatief dure) chipkaarten voor de GSM markt werd een relatieve daling voorspeld, de markt zou verzadigingsverschijnselen vertonen.

In de hoek van de Amerikaanse Banken neemt het kaartgebruik echter in sneltreinvaart toe. Het gigantische marktsucces van de Amex Blue card is hier de grote initiator. 10% van alle Amex transacties loopt inmiddels al via de Blue card, die met zijn chip de burger een gevoel van zekerheid moet bieden. Ook als er nog nauwelijks kaartlezers voor te vinden zijn!
Visa is samen met de negen grootste Amerikaanse banken in het tegenoffensief, met credit, debit en elektronische beurs.

Winner takes all

Belangrijk nieuws in de technologiehoek was het persbericht van Microsoft over Windows for Smart Cards. Hoewel het persbericht er wat vaag over bleef, was het wandelgangen verhaal duidelijk. Windows for Smartcards is dood en het MS smart card ontwikkelteam is inmiddels opgeheven.

Wat in ieder geval duidelijk bleek was dat Java card de absolute winnaar is geworden in het afgelopen jaar. Inmiddels zijn er wereldwijd reeds meer dan 100 miljoen Java kaarten verkocht.

Er viel ook te beluisteren dat MasterCard inmiddels Java zou willen accepteren. Uit een recent persbericht is inmiddels duidelijk geworden dat Mastercard de Mondex beurs zou willen loslaten. Daarmee is Java dus volledig op de eerste plaatst beland.

PKI en Biometrie breken definitief door

Er was veel aandacht voor PKI. Zowel de VS, Japan en Europa hebben nu wetgeving terzake, zij het dat de Europese landen nog bezig zijn om de richtlijn in nationale wetgeving te vertalen. Deze zomer moet dat afgerond zijn. De leveranciers zeggen er in ieder geval klaar voor te zijn. Het is een nog woeste markt waar de ontwikkelingen over elkaar heen tuimelen. Het wordt nog een toer om het nodige vertrouwen aan de klant te bieden, waar het immers allemaal om gaat. Tevens vormt de interoperabiliteit over de domeinen van de certificaat uitgevende CA's (Certification Authorities) heen en dan liefst ook nog over landsgrenzen heen, een belangrijk aandachtspunt. Naast het `hiërarchische' en `maas' CA model vormt het door de Amerikaanse Federale overheid ontwikkelde Bridge CA model (een soort schakelpunt tussen hiërarchieën van CA's) een interessant concept.

Op het gebied van Biometrie zijn de ontwikkelingen ook weer een paar stappen verder. Voor de eerste keer kon men een `typgedrag' systeem zelf testen. De biometrie API standaarden zijn inmiddels geharmoniseerd en beschikbaar. De verschillende biometriefora hebben daartoe samenwerking gezocht.

Ook heeft een fusie plaatsgevonden tussen het Smart Card Forum en de Smart Card Industry Association. De nieuwe organisatie gaat door het leven onder de naam Global Chipcard Alliance.

Technische nieuwtjes

Er viel natuurlijk weer veel te genieten voor de liefhebbers. Zomaaar een greep:

* de biometrie vingerafdruklezer van Siemens is nu op ISO dikte beschikbaar

* de eerste 256 KB eeProm kaarten waren beschikbaar
* contactloze kaarten kunnen inmiddels van een -papierdunne- batterij worden voorzien

* 'system on a card' (chip, toetsenbord, display) is in proefmodellen beschikbaar

* de prijs voor een smart PKI kaart is inmiddels tot 3 $ gedaald
* Bahrein is het 1e land waar op nationale schaal (360.000) Identiteitsbewijzen voorzien van PKI en biometrie zijn ingevoerd.

Voor de liefhebbers, het volgende CTST wordt gehouden van 22 - 25 April 2002 in New Orleans, Louisiana (USA)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie