Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discussie over veemarkten is te eng gevoerd

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

Tjerk Doornenbal over de commotie over de veemarkten

'Discussie is te eng gevoerd'

Donderdag 14 juni 2001 - De discussie is te eng gevoerd. Zo beoordeelt Tjerk Doornenbal vakgroep veehouderij de commotie die recent is ontstaan over de veemarkten. Hij geeft leden die daarop boos en verontrust reageerden naar WLTO toe daarom voor een deel gelijk.

Een maand geleden zorgde Chris van Gisbergen voor onrust in de veehouderij met zijn uitspraken over het afschaffen van veemarkten. Hoewel later bleek dat Van Gisbergen een persoonlijk standpunt verkondigde, was dat te laat voor de discussie die inmiddels was ontbrand.
Volgens Tjerk Doornenbal is dit een verkeerde handelwijze geweest. De veemarkten vormen immers niet de kern van het probleem. Ze zijn onderdeel van de actuele discussie over diercontacten en hygiënemaatregelen.
Volgens Doornenbal ontkomen boeren echter niet aan deze discussie. Afspraken over diercontacten worden in Europees verband gemaakt. We kunnen niet voor die koe uit Oost-Europa een ander beleid voeren dan voor een koe uit Nederland. Er zijn maar twee grenzen voor de boer: die van zijn eigen erf en die van de Europese Unie. Andere grenzen zijn er niet. De maatregelen die we in Nederland nemen, moeten daarom in evenwicht zijn met Europa. Een veehouder kan niet zeggen 'Ik heb niets met Europa te maken'.
Opzeggen van lidmaatschap van een boerenorganisaties is dan ook geen optie, legt Doornenbal uit. Dan verlaat je de discussie via een achterdeur.
Na de recente opschudding is het volgens Doornenbal tijd om tot rede te komen. Dat kan als de discussie in een breed verband wordt gevoerd. We moeten het niet alleen over de veemarkten hebben, maar over import en export, diercontacten en hygiënemaatregelen. De WLTO gaat deze zomer naar aanleiding van de discussies over de veemarkten een aantal bijeenkomsten organiseren voor veehouders. Bestuursleden en beleidsmedewerkers zullen tijdens deze bijeenkomsten standpunten van de WLTO inzake MKZ en andere actuele zaken toelichten.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (westweek@wlto.nl)

(Auteur: Redactie Westweek)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie