Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prehistorisch jachtkamp aangetroffen in Epse-Noord

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Deventer

Prehistorische jagers in Epse-Noord

Tijdens archeologisch onderzoek bij de Olthof in Epse-Noord is een jachtkamp van prehistorische jagers aangetroffen.

De vindplaats dateert uit de Middensteentijd (8000-7000 v.Chr.) en is vijftien bij 35 meter groot. De jagers jaagden op watervogels, bevers, wilde zwijnen en edelherten. Daarnaast vingen zij vis in de voorloper van de Dortherbeek. De vindplaats is onderzocht door Archeologie Deventer, in samenwerking met bureau Lithos uit Zutphen.

De vindplaats bevond zich op ongeveer een meter onder het maaiveld. De grond uit de vindplaats is gezeefd, waardoor ook de kleinste fragmenten zijn geborgen. Dit waren onder meer vuurstenen, pijlpunten en gereedschap zoals schrabbers, priemen en halffabrikaten van messen. Dit kan er op duiden dat hier huiden van dieren zijn uitgeschraapt en bewerkt tot leer. Ook is een 'vuursteenknol' aangetroffen, het moedermateriaal van de werktuigjes. Het bewijst dat lang geleden jagers wapens maakten in Epse-Noord.

Bijzonder mag de vondst van een haardkuil en rode oker worden genoemd. De haardkuil is de rest van een kampvuur van de jagers. In de kuil zijn doppen van hazelnoten gevonden; de hazelnoot was een versnapering uit deze tijd. De rode oker die nabij de haardkuil is gevonden is een kleurstof die op de kleding en het lijf werd gesmeerd om insecten af te weren. De oker is waarschijnlijk helemaal vanaf de Belgische Ardennen geïmporteerd. De jagers kampeerden vermoedelijk in tenten van huiden; van deze tenten of de afdrukken hiervan zijn echter geen resten gevonden. Het jachtkamp wordt tot en met 15 juni verder opgegraven, daarna stopt het proefonderzoek in Epse-Noord.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie