Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commissie Stimulering Lokaal Vrijwilligersbeleid ingesteld

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Donderdag 14 juni 2001, persbericht nummer 63

COMMISSIE STIMULERING LOKAAL VRIJWILLIGERSBELEID INGESTELD

Een commissie onder leiding van het voormalige Tweede Kamerlid drs. L. Groenman gaat de komende drie jaar gemeenten en provincies helpen bij het stimuleren en vernieuwen van het lokale vrijwilligersbeleid. Staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS heeft de commissie donderdag in Den Haag geïnstalleerd. De commissie bestaat verder uit praktijkdeskundigen en lokale en provinciale bestuurders.

Gemeenten en provincies geven steeds meer aandacht aan vrijwilligerswerk als sociaal cement van de samenleving. De commissie stimulering lokaal vrijwilligersbeleid moet dit verder stimuleren en als vliegwiel dienen. Ze bezoekt daarvoor onder meer gemeenten om aanwezige kennis en ervaring te bundelen en aan anderen beschikbaar te stellen. Ook kan de commissie zonodig handreikingen doen om knelpunten op te lossen. Verder stimuleert de commissie onderzoek en helpt ze instrumenten te ontwikkelen voor versterking van het lokale vrijwilligersbeleid.
De werkwijze is min of meer gelijk aan die van de commissie die, ook onder leiding van Groenman, in tweede helft van de jaren negentig de ontwikkeling van lokaal jeugdbeleid heeft gestimuleerd.

Het kabinet stelt dit jaar 25 miljoen gulden beschikbaar voor een vrijwilligersimpuls bij gemeenten en provincies. Bij individuele projecten die hieruit betaald worden, moeten gemeenten de bijdrage van de rijksoverheid verdubbelen, zodat in totaal 50 miljoen beschikbaar komt. De combinatie van de vrijwilligersimpuls en de activiteiten van de commissie- Groenman moet leiden tot een systematische en structurele aanpak ter versterking van de ondersteuning van vrijwilligers(organisaties).

Meer informatie over vrijwilligersbeleid vindt u via onderstaande link op de website van het ministerie van VWS:
www.minvws.nl/infotheek.html?folder=192&page=15678

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie