Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europese Commissie stelt onderzoek in naar Europolschandaal

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING

VU&ID-europarlementslid Bart Staes wil Europese anti-fraudedienst OLAF inschakelen

Europese Commissie stelt eveneens onderzoek in naar Europolschandaal

BRUSSEL (14/06). -
In navolging van de Raad stelt nu ook de Europese Commissie een onderzoek in naar het Europolschandaal. Dat blijkt uit het antwoord op een mondelinge vraag van VU&ID-europarlementslid Bart Staes.

Over de betrokkenheid van de veroordeelde Duitse geheimagent Stephan Bodenkamp bij haar Sensusproject spreekt de Commissie zich tot grote verbazing van Staes niet uit. Bodenkamp is nochtans één van de spilfiguren in het Europolschandaal. De geheimagent van de Bundesnachtrichtendienst werd in december veroordeeld wegens schriftvervalsing. Hij zou informatietechnologie hebben gestolen van een Duits bedrijf.

Het onderzoek mag zich volgens Staes niet beperken tot "het management van Sensus", zoals de Commissie voorstelt. Het Vlaamse europarlementslid wil alle aanbestedingen en contracten van Aventinus en Sensus laten doorlichten door OLAF, de anti-fraudedienst van de Europese Unie. Zo'n onafhankelijk onderzoek is de enige waarborg om klaarheid te scheppen. Indien Europol akkoord gaat, bestaat er vanuit wettelijk oogpunt geen enkel obstakel om OLAF in te schakelen.

De Commissie doet er ook goed aan om zo snel mogelijk juridische stappen voor te bereiden teneinde de financiële belangen te vrijwaren. De aanwijzingen van wanpraktijken en fraude zijn te sterk om nog langer een afwachtende houding aan te nemen.

Eén van de belangrijkste openstaande vragen blijft evenwel de herkomst van de basistechnologie voor de Europolis- en Eurintsystemen van Europol. Op de gedetailleerde vragenlijst die Staes reeds half maart indiende bij de Commissie, kwam nog steeds geen antwoord. Daarom heeft hij intussen bijkomende vragen gesteld aan federaal minister Antoine Dusquesne van Binnenlandse Zaken en de Commissie.

Meer info:
Bart Staes 0475/37.27.57.
Filip Vandenbroeke 0478/50.88.61.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie