Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Achttiende geval van BSE op boerderij in Barneveld

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

BSE-geval in Barneveld

14 juni 2001 -
Vandaag is bij de zesjarige koe Geertje 82 op een bedrijf in Barneveld (Gld.) Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het achttiende geval in Nederland sinds 1997 en het tiende geval in 2001. De koe, geboren op 30 december 1994, is op 5 juni geëuthaniseerd op het bedrijf en voor destructie naar Rendac afgevoerd. Alle kadavers van runderen ouder dan 30 maanden die bij Rendac binnenkomen worden standaard op BSE getest. Op 6 juni zijn er monsters genomen en op 8 juni bleek uit de snelle test dat Geertje 82 BSE-positief is. Vandaag werd ook deze uitslag door nader onderzoek bevestigd. De melkveehouderij, waarvan de koe afkomstig is, is op 9 juni verdacht verklaard en klinisch geïnspecteerd. Bij geen van de andere dieren zijn klinische verschijnselen aangetroffen.

De in totaal 55 runderen die nog op het bedrijf aanwezig zijn, worden afgevoerd. De hersenen worden door ID-Lelystad onderzocht op BSE en de kadavers worden verbrand. De runderen die op het bedrijf geboren zijn in het jaar voor de geboorte van Geertje 82 en in het jaar daarna, zullen ook voor onderzoek worden afgevoerd, evenals nog levende nakomelingen van het dier. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer van de eerste levensmaanden van de zieke koe. Het eerste BSE-geval dateert van 21 maart 1997 (Wilp), het zeventiende geval van 11 juni 2001 (Olst). Zowel de Europese Commissie als de overige lidstaten zullen over dit BSE-geval worden geïnformeerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie