Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lieveheersbeestjes in Hoogeveen op luizenjacht

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hoogeveen

donderdag 14 juni 2001

Lieveheersbeestjes op luizenjacht

De afdeling Groenvoorziening van de gemeente Hoogeveen begint morgenochtend vroeg met het uitzetten van larven van lieveheersbeestjes in de strijd tegen bladluizen.

Bladluizen zorgen voor overlast door de kleverige substantie die ze afscheiden. De luizen zuigen het sap uit de boom, benutten de eiwitten en scheiden de overtollige suikers af. De smurrie komt op auto's terecht, zorgt voor gladheid op trottoirs en is moeilijk te verwijderen. Verder zijn de luizen nadelig voor de conditie van de boom. Een flinke kolonie kan zorgen voor verdroging van takken en bladverlies.

Lieveheersbeestjes vormen de natuurlijke vijand van de bladluizen. De larve van een lieveheersbeestje kan ongeveer vierhonderd luizen verorberen. Eenmaal volwassen eet een lieveheersbeestje minimaal vijfduizend luizen tijdens zijn leven van drie tot twaalf maanden.

Het is voor de derde keer dat de gemeente Hoogeveen larven van lieveheersbeestjes inzet in de strijd tegen bladluizen. Aanvankelijk ging het om een proef, maar de bestrijding op deze wijze is zo succesvol, dat besloten is voortaan de bladluis op een natuurlijke wijze te lijf te gaan. Bestrijding met chemische middelen werkt ook uitstekend, maar dat is duurder en milieubelastend.

In de gemeente Hoogeveen worden dit jaar in 16 à 17 straten larven van lieveheersbeestjes uitgezet. Dat zijn de plaatsen waar bewoners veel overlast ondervinden van de bladluis. Het gaat om bomen bij parkeerplaatsen en in enkele gevallen bij woningen.

Met vriendelijke groet,
Bert Hansma


Gemeente Hoogeveen
Afdeling Kabinet & Communicatie
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
Raadhuisplein 1
tel. (0528) 291 251
fax (0528) 291 235
internet: www.hoogeveen.nl
e-mail: (a.hansma@hoogeveen.nl)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie