Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het Verbond van verzekeraars over rapport commissie-Donner

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond van verzekeraars

Het Verbond over het rapport commissie-Donner

Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft het belang dat de commissie-Donner toekent aan het vergroten van de financiële prikkel voor werkgevers én werknemers om meer arbeidsongeschikten aan het werk te krijgen. Het voorstel van Donner om de
loondoorbetalingsverplichting van de werkgever te verlengen, biedt volgens het Verbond van Verzekeraars meer gelegenheid om goed te kunnen beoordelen of iemand daadwerkelijk arbeidsongeschikt is. De huidige periode van één jaar is daarvoor vaak te kort.

Ook in het huidige systeem zien we dat financiële prikkels hun werk beginnen te doen. Bij het terugdringen van de WAO-problematiek gaat het erom met dit soort prikkels verder door te pakken. Het rapport van de commissie-Donner biedt hiervoor een aantal positieve aanknopingspunten, aldus prof. dr. E.J. Fischer, algemeen directeur van het Verbond.

Verplichte verzekering voor beroepsziekten en ongevallen mogelijk In het rapport-Donner wordt gesproken over een verplichte verzekering van werkgevers voor beroepsziekten en arbeidsongevallen. Binnen het Verbond wordt vanuit een ander verzekeringsperspectief al enige tijd nagedacht om deze aansprakelijkheidsdekking te vervangen. In de verzekering van de werkgeversaansprakelijkheid voor beroepsziekten en ongevallen zou de zogeheten directe verzekering voor beroepsziekten en ongevallen de dekking moeten vervangen.
De door Donner voorgestelde verplichte verzekering van werkgevers voor beroepsziekten en ongevallen vertoont overeenkomsten met de directe verzekering die binnen het Verbond wordt bestudeerd. Mocht het voorstel van Donner tot een dergelijke verzekering doorgaan, dan is het wel van belang te voorkomen dat de werkgever via het aansprakelijkheidsrecht ook nog eens kan worden aangesproken door zijn arbeidsongeschikte werknemer.

Actief verzuim- en preventiebeleid nodig
Uiteraard zijn er in deze fase nog veel vragen over de inhoud van het rapport van de commissie-Donner. Aansluitend bij het gedachtegoed van de commissie-Donner zijn verzekeraars ervan overtuigd dat een actief verzuim- en preventiebeleid noodzakelijk is om het aantal nieuwe WAOers te beperken. In dit kader bieden verzekeraars op dit moment diensten aan zoals verzuimbeperking, wachtlijstbemiddeling, werkaanpassing en reïntegratiebemiddeling.

Behalve diensten bieden verzekeraars ook producten aan zoals de WAO-gatverzekering, de ziekengeldverzekering en de PEMBA-verzekering. Wanneer de voorstellen van Donner werkelijkheid worden, zullen de betreffende verzekeringsproducten moeten worden aangepast, vervangen of vernieuwd.

Bondig, juni 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie