Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ruim kwart van bedrijven in Unie niet klaar voor de euro

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Hoofd Bedrijfschap Ambachten

11 juni 2001

Ruim kwart van bedrijven in Unie niet klaar voor de euro

Een kwart tot een derde van de bedrijven in de twaalf lidstaten van de eurozone is nog helemaal niet voorbereid op de omschakeling naar de euro, op 1 januari 2002. De Europese federatie van accountants (FEE) luidde de noodklok tijdens een conferentie in Brussel.

Een derde van de winkeliers prijst op 1 juli niet dubbel Een derde van de winkeliers zal op 1 juli niet gaan dubbelprijzen, zo blijkt uit een NIPO-onderzoek. Een deel van de weigeraars zal in de loop van het jaar wel de prijs in zowel euros als guldens vermelden. Ook zijn er detaillisten die pas in 2002 als de invoering van de euro een feit is, de nieuwe munteenheid gebruiken.

Meerderheid mkb-ondernemers heeft geen vertrouwen in economie Uit onderzoek onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf blijkt dat 66,2% geen vertrouwen heeft in de economie. Als gevolg daarvan deelt bijna 80% mede geen investeringsplannen te hebben en 74% stelt nieuwe medewerkers nog slechts op contractbasis aan.

Meer claims tegen werkgever op komst
Het oplopen van een beroepsziekte leidt vooralsnog niet tot meer schadeclaims tegen de werkgever. Toch zal een stijging hiervan in de toekomst het geval zijn. Dat komt omdat de drempel voor het indienen van zon vordering lager is geworden. Dit blijkt uit het rapport Werkgeversaansprakelijkheid bij beroepsziekten dat onderzoeksbureau Research voor Beleid in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gemaakt.

Onderwijsbegroting meer dan 50 miljard
In 2001 investeert het kabinet 1,2 miljard structureel meer in het onderwijs en éénmalig 300 miljoen. Voor 2002 komt daar nog eens 900 miljoen structureel bovenop. Hiermee wordt de inzet van minister Hermans en staatssecretaris Adelmund voor innoveren en investeren voortgezet. Met het extra geld uit de voorjaarsnota komt de OC en W-begroting boven de 50 miljard.

Noodlijdende beroepsopleidingen
De SVGB is een meldpunt voor noodlijdende beroepsopleidingen op het internet gestart: www.noodlijdendeopleidingen.nl. Beroepsopleidingen die met moeite het hoofd boven water houden, kunnen zich op deze site melden. Vervolgens nodigt de SVGB hen uit voor een gesprek. Naar aanleiding van het gesprek geeft de SVGB gratis advies over mogelijke oplossingen voor de opleiding. Dit betekent niet dat de SVGB verwacht dat de noodlijdende opleiding zich bij haar aansluit. Zij wil alleen haar kennis en ervaring beschikbaar stellen, omdat de SVGB zich sterk maakt voor kleine gespecialiseerde beroepsopleidingen.

Meer werknemers volgen bedrijfsopleiding
Vier op de tien werknemers in de particuliere sector hebben in 1999 één of meer bedrijfsopleidingen gevolgd. Het betreft in totaal anderhalf miljoen mensen. Het aandeel werknemers dat een bedrijfsopleiding volgt is sterk toegenomen. In 1993 nam slechts een kwart van de werknemers deel aan een bedrijfsopleiding. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat het bedrijfsleven in 1999 in totaal circa 6,8 miljard (3 miljard euro) heeft uitgegeven aan opleidingen, gemiddeld bijna 1.800 per werknemer.

Eerste ToekomstPas voor staatssecretaris Adelmund Staatssecretaris Adelmund ontving onlangs de eerste ToekomstPas op een grote manifestatie in de RAI te Amsterdam, ten overstaan van een groot aantal betrokkenen bij het beroepsonderwijs in de bouw- en houtnijverheid.

Branches belangrijk bij innovatie
Brancheorganisaties spelen een belangrijke rol bij de bevordering van innovatie in hun ledenkring. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd memorandum van VNO-NCW. Het memorandum bevat een uitgebreid overzicht van de activiteiten van twaalf bij VNO-NCW aangesloten brancheorganisaties met een actief innovatiebeleid. De inventarisatie biedt inzicht in de mogelijkheden die brancheverenigingen ter beschikking staan om innovaties in hun bedrijfstak te bevorderen. Daarnaast bevat de publicatie aanbevelingen inzake het overheidsbeleid voor kennisoverdracht.

Basisadministratie bedrijven stap dichterbij met prototype Onder regie van het ministerie van Economische Zaken vindt een proef plaats met het prototype voor een nieuw systeem voor de uitwisseling van gegevens over bedrijven.

Nieuw: dienstverlening aan zzpers
De CNV BedrijvenBond is per 1 mei gestart met een nieuwe vorm van dienstverlening aan zzpers ofwel zelfstandigen zonder personeel.

Website VNO-NCW ingrijpend vernieuwd
De website van VNO-NCW is ingrijpend vernieuwd. Kenmerken van de vernieuwing zijn: een aanzienlijke uitbreiding van de hoeveelheid informatie, een betere toegankelijkheid en meer actualiteit. De site is te bereiken via het bekende internetadres: www.vno-ncw.nl.

Mkb helpt 19.000 allochtonen aan baan
Het streven van het kabinet en de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf om in een jaar tijd 20.000 allochtonen aan het werk te helpen, is geslaagd. Dat vindt H. de Boer, voorzitter van MKB-Nederland, een van de initiatiefnemers van het convenant. Daarvan zijn er 19.000 vervuld. Om de doelstelling te kunnen realiseren, zijn echter ook de 5.500 allochtonen meegeteld die na ondersteuning van het project zelfstandig een baan vonden. Verder zijn 4.000 vacatures ingevuld door autochtone werklozen, omdat geen passende allochtone kandidaat voorhanden was.

Sluitende aanpak langdurige werkloosheid leeft in Europa De afspraken in de Europese Unie om langdurige werkloosheid op een gelijkluidende manier te bestrijden en te voorkomen leven in Europa. Via een sluitende aanpak geven de Europese lidstaten, op weliswaar eigen wijze, invulling aan de afspraak om werkloze jongeren en volwassenen binnen respectievelijk 6 en 12 maanden een aanbod op scholing of werk te doen.

Europese subsidie voor projecten tegen discriminatie op de arbeidsmarkt
Organisaties kunnen tot 15 augustus 2001 subsidie aanvragen voor projecten die tot doel hebben discriminatie en ongelijkheid op de arbeidsmarkt te bestrijden. De subsidie komt uit het EQUAL-programma van de Europese Unie en bedraagt in totaal 440 miljoen. Organisaties kunnen subsidie aanvragen voor de helft van de kosten van het project; de overige helft moeten zij zelf financieren. In een aantal gevallen is het mogelijk een aanvullende projectsubsidie te krijgen, die wordt betaald door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vrouw maakt snelle opmars op arbeidsmarkt
De groei van het aantal banen in de laatste zes maanden van 2000 is volledig toe te schrijven aan vrouwen. Het totaal aantal banen steeg in die periode met 60.000 tot bijna 7,4 miljoen. Dat waren 47.000 deeltijdbanen en 13.000 fulltime banen, allemaal voor vrouwen. Tegenover de opmars van vrouwen op de arbeidsmarkt staat het feit dat de langdurig werkloze man steeds moeilijker aan werk komt.

Stimuleringsprojecten allochtone jongeren bevorderen kansen op de arbeidsmarkt
De stimuleringsprojecten voor Turkse en Marokkaanse jongeren en jongeren van Antilliaanse en Arubaanse afkomst blijken succesvol. Uit onderzoek blijkt dat de arbeidsmarktkansen van deze jongeren door deelname aan deze (gemeentelijke) projecten zijn toegenomen.

Steeds meer ouderen blijven langer werken
De arbeidsdeelname van ouderen stijgt. Vorig jaar werkte 48% van de 55 tot 64-jarige mannen en 20% van de vrouwen in die leeftijdscategorie. Sinds in 1993 het dieptepunt in de arbeidsparticipatie van ouderen werd bereikt, is het aandeel werkende ouderen met 10% gestegen. Dat blijkt uit de rapportage Ouderen 2001 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Genomineerden bekend voor de titel Beste Leerbedrijf van het jaar 2001!
De SVGB, het Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs van de branche, organiseert elk jaar de Verkiezing van het Beste SVGB-Leerbedrijf. Een bedrijf dat op bijzondere wijze vorm geeft aan het opleiden van de leerling in de praktijk, de zogenoemde beroepspraktijkvorming, wordt daarmee even extra in het voetlicht geplaatst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...