Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GPRS: medische dossiers op een mobiele pocket pc

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Psychiatrisch ziekenhuis en mobiele internetaanbieder sluiten contract voor proef

Medische dossiers op een mobiele pocket pc

Amsterdam, 14 juni 2001 - Op een handzaam beeldschermpje dat past in zijn binnenzak kan de arts of verpleegkundige binnen een paar seconden het actuele medische dossier van zijn patiënten raadplegen of aanpassen, buiten het ziekenhuis en overal in Nederland. Daarmee beschikt hij over dezelfde informatie als zijn collega's binnen de ziekenhuismuren die op dat moment achter hun PC zitten. Dit is mogelijk dankzij GPRS, een nieuwe technologie voor datatransmissie via mobiele netwerken, en een computerplatform dat ervoor zorgt dat centrale elektronische patiëntengegevens via een mobiele terminal kunnen worden bekeken en veranderd.

Psychiaters en verpleegkundigen gaan mobiel patiëntendossier testen Psychiatrisch ziekenhuis Robert Fleury, met vestigingen in Leidschendam, Zoetermeer en Gouda, heeft vandaag een overeenkomst gesloten met mobiele internet dienstverlener UniXS Solutions uit Amsterdam. Onderwerp van de overeenkomst is een proef waarbij psychiaters en verpleegkundigen van augustus tot en met oktober gaan uittesten wat de mogelijkheden zijn van een mobiele versie van hun Electronische Patiënten Dossier (EPD). Telfort biedt de kennis en ervaring van mobiele datacommunicatie en levert het GPRS netwerk. Softwarebedrijf Innovit bouwde eerder al de EPD applicatie. UniXS Solutions ontwierp de mobiele extensie van het EPD, en gaat tevens het computerplatform beheren waarop de applicatie zal draaien. Het computerplatform van UniXS staat in verbinding met het Telfort netwerk en de IT infrastructuur van het ziekenhuis. Voor de proef zal gebruik worden gemaakt van een Pocket PC terminal met GPRS connectie.

Altijd en overal toegankelijke medische informatie "Wat wij willen nagaan met deze proef, is of we met het gebruik van mobiele technologie niet alleen de efficiëntie, maar ook de kwaliteit van onze zorg kunnen verhogen", aldus Ton van Werkhoven, projectleider bij de Robert Fleury Stichting. "Dat is behoorlijk ambitieus. Maar het is dan ook niet niks om altijd en overal te kunnen beschikken over de actuele gegevens van een patiënt. Met de case-managers en een mobiel zorgteam ondersteunen we bij Robert Fleury extramurale patiënten in de regio Haagrand. Vooral in crisissituaties kunnen actuele medicatiegegevens en een up-to-date patiëntenhistorie cruciaal zijn voor het ter plekke nemen van de juiste beslissing. En voor het reguliere werk geldt dat het zaak is om het aantal administratieve handelingen tot een minimum te beperken, zodat onze mensen al hun aandacht aan hun patiënten kunnen geven." De verwachting is dat de proef door grotere efficiëntie tot aantoonbare besparingen zal leiden.

Beveiliging en kosten
Uit privacy-overwegingen zullen de mobiele terminals zelf geen patiëntinformatie bevatten. Die informatie bevindt zich namelijk in de beveiligde netwerkomgeving en is alleen toegankelijk voor de duur van de informatiesessie, en pas nadat de gebruiker zich via de mobiele terminal geïdentificeerd heeft en geautoriseerd is. Bij verlies of diefstal van de terminals komt er dus geen patiënteninformatie op straat te liggen. Jan van Ingen, die vanuit UniXS Solutions de proef leidt: "Vanwege de privacygevoeligheid is het noodzakelijk om de feitelijke data via het netwerk aan te bieden en niet op de terminal op te slaan. Door wel lokaal op de terminal de applicatie te draaien, proberen we tegelijkertijd de netwerkkosten voor Robert Fleury zo laag mogelijk te houden. Het optimaliseren van de informatiestromen is dus een belangrijke technische doelstelling van deze proef."

Samenwerking tussen drie bedrijven
De proef is mogelijk geworden dankzij de samenwerking tussen een applicatie-ontwikkelaar (Innovit uit Uithoorn), een Wireless Application Service Provider (UniXS Solutions uit Amsterdam), en telecombedrijf Telfort. "Deze drie bedrijven leveren samen de componenten die nodig zijn om een dergelijke mobiele service aan te bieden", aldus directeur Paul Zincken van Innovit. "Door een samenwerking aan te gaan met UniXS Solutions konden wij ons EPD mobiel maken. Het is een logische volgende stap vanuit de "collaboration software - filosofie" van Lotus waarin wij onze applicatie hebben ontwikkeld. Verder biedt de samenwerking met UniXS ons de mogelijkheid om onze software op abonnementsbasis aan te bieden, via het platform van UniXS. Dat geldt dan zowel voor de mobiele- als voor de PC-versie. In de zorgsector, waar men de beheerskosten voor IT zo overzichtelijk en beheersbaar mogelijk wil houden, is dat een versterking van ons aanbod." Telfort speelt een belangrijke rol in de telecommarkt op het gebied van mobiele datacommunicatie. De health care markt ziet Telfort als een van de marktsegmenten waar het Wireless ASP concept zijn waarde zal gaan bewijzen. Telfort werkt in partnerships met derde partijen om totaaloplossingen aan te bieden. De samenwerking met UniXS in de gezondheidszorg is daar een goed voorbeeld van.

Over UniXS Solutions
UniXS (spreek uit: Uni Access) werd opgericht in juni 2000. Het bedrijf streeft naar een vooraanstaande positie in de betrekkelijk nieuwe markt van mobiel internet. UniXS is een zogeheten Wireless Application Service Provider (W-ASP). De onderneming beheert een computerplatform voor mobiel internet dat fungeert als schakel tussen bedrijven en mobiele telecom operators. Met behulp van de programmatuur die draait op het UniXS platform kunnen bedrijven hun medewerkers en klanten mobiel toegang geven tot informatie. Dit gebeurt onder de naam van de onderneming zelf, geïntegreerd met de bestaande IT bedrijfsinfrastructuur. Het uitwisselen en synchroniseren van informatie kan via het UniXS platform vanaf elke locatie, en met zowel mobiele apparatuur als met PC's en laptops. Bij UniXS zijn op dit moment 25 mensen in dienst.

Meer informatie:
UniXS Solutions
Guus Jansen (CEO)
Telefoon 020 - 6446656 Telefax 020 - 6447500
Email (guus.jansen@unixs.com) Web www.unixs.com
Over de Robert Fleury Stichting
De Robert-Fleury Stichting is een Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis met vestigingen in Leidschendam, Zoetermeer en Gouda. De Robert-Fleury Stichting biedt behandelingen voor volwassenen en ouderen via de polikliniek, in deeltijd en klinisch. Aansluitend op deze basisfuncties biedt het ziekenhuis ook specifieke behandelingen aan binnen de functies high care, intensieve zorg voor volwassenen en de complexe ouderen psychiatrie Tenslotte heeft de Robert-Fleury Stichting twee specialistische functies, te weten voor de behandeling van cliënten met ernstige eetstoornissen (De Ursula) en voor de behandeling van dove psychiatrische cliënten (Visuele Interactie Afdeling, kortweg V.I.A.).
Tot de doelgroep behoort iedereen die psychische of psychiatrische klachten heeft, 18 jaar of ouder is en binnen het verzorgingsgebied (Haagrand en Midden-Holland) van de Robert Fleury Stichting woont.

Meer informatie:
Robert Fleury Stichting
Ton van Werkhoven (locatiemanager a.i.)
Telefoon 070-4441100
Telefax 070-4441007
Mobiel 06-29018766
Email (t.werkhoven@robertfleury.nl)
Web www.robertfleury.nl

Meer informatie over Telfort:
Ina van der Meulen (PR executive)
Telefoon 020-2006659
Email (cderksen@telfort.nl)

Meer informatie over Innovit
Paul Zincken (directeur)
Telefoon 0297-51 39 80
Email (pzincken@innovit.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie