Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Intentieverklaring Grafische Milieucirkel Breda

Datum nieuwsfeit: 14-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

13-06-2001

Druk met milieu, Grafische Milieucirkel Breda

Vijf grafische bedrijven en de gemeente Breda ondertekenden de intentieverklaring Grafische Milieucirkel Breda. De bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid voor het milieu en doen dit onder het motto Druk met milieu. Het streven gaat verder dan alleen het naleven van de wettelijke regels: de bedrijven hebben hun milieubeleid vastgelegd in een milieuzorgsysteem. Daarnaast nemen ze zich voor ook andere bedrijven te stimuleren tot het zoveel mogelijk beperken van de milieubelasting en het schoon produceren.
De vijf grafische bedrijven die op een bijzondere manier samenwerken zijn: Drukkerij Salsedo, Oomen offset BV, PlantijnCasparie, Vlemmix Textiel en de Koninklijke drukkerij
Broese&Peereboom/Vermijs/Blom-Jeuken/Hoenke pre-press. Activiteiten die deze bedrijven uitoefenen om hun milieudoelen te bereiken liggen op het gebied van milieuzorgsystemen, energiebesparing, subsidiering.

De ondertekenaars van de intentieverklaring Grafische Milieucirkel Breda zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de leefomgeving en de mogelijke risicos voor het milieu, verbonden aan de productieactiviteiten. Het op deze wijze vastleggen van hun voornemens gebeurt op eigen initiatief. De deelnemers brengen op deze manier hun bedrijfsmilieubeleid en -activiteiten, vastgelegd in een milieuzorgsysteem, actief naar buiten.
Het doel van het milieuzorgsysteem is te streven naar een minimale belasting van het milieu en het voorkomen van lucht- water- en bodemverontreiniging. Dit kan worden bereikt door het tot een minimum beperken van afval, emissies en energie. Ieder van de deelnemende bedrijven bepaalt zelf hoe ze invulling geeft aan het doel van de Milieucirkel. Ook nieuwe deelnemers die ambities hebben in de richting van een voorbeeldbedrijf met hun milieubeleid zijn van harte welkom bij de Grafische Milieucirkel Breda. Contactpersoon is de heer P. Schot van Koninklijke drukkerij Broese en Peereboom, telefoon (076) 522 3155.

De grafische bedrijven die de intentieverklaring Grafische Milieucirkel Breda ondertekenden, hebben hun milieubeleid vastgelegd in een milieuzorgsysteem. Voor bedrijven is een dergelijk systeem een hulpmiddel dat het bedrijf kan inzetten om de verantwoordelijkheid te nemen voor de milieusituatie in het bedrijf. In Nederland zijn verschillende systemen relevant voor de grafische industrie. Een bedrijf (PlantijnCasparie) beschikt over een ISO 14001-certificaat (een integraal milieuzorgsysteem), twee bedrijven beschikken over een partieel milieuzorgsysteem (Drukkerij Salsedo, Vlemmix Textiel) en een bedrijf heeft een certificaat van de Stichting Interne MilieuZorg (Oomen offset BV. Broese en Peereboom werkt op dit moment aan het verkrijgen van het ISO 14001-certificaat.

Tien grafische bedrijven zijn op 25 mei 1998 mede op initiatief van de gemeente, gestart met een kennisbijeenkomst. Centraal stond hierin het invoeren van een milieuzorgsysteem. Door het gezamenlijk oppakken van activiteiten rond de invoering van een dergelijk systeem, kunnen bedrijven informatie en ervaring uitwisselen. Dat strekt zich uit over allerlei onderwerpen waaronder ook wetgeving, energiebesparing, afval en emissievermindering en het uitwisselen van ideeën. De bedrijven leren van elkaar en de sfeer is ook zo dat men bij elkaar in de keuken kan kijken.
Voor de gemeente is het doel, het invoeren van een milieuzorgsysteem, bereikt. De relatie en informatie-uitwisseling tussen de deelnemers en de gemeente is sterk verbeterd. Sinds februari is de organisatie van de Grafische Milieucirkel in handen van de deelnemers. De gemeente heeft haar stimulerende en adviserende rol overdragen aan de leden van de Milieucirkel, maar blijft de activiteiten van de Grafische Milieucirkel actief volgen.

Breda, 13 juni 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie