Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

M. Steenmeijer hoogleraar Spaanse Letterkunde en Cultuur KUN

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 15 juni 2001


DR. M. STEENMEIJER BENOEMD TOT HOOGLERAAR SPAANSE LETTERKUNDE EN CULTUUR

Dr. Maarten Steenmeijer is met ingang van 1 juni benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Letteren met als leeropdracht 'Spaanse Letterkunde en Cultuur'.
Steenmeijer (1954) studeerde Spaanse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde er in 1989 op het proefschrift: De Spaanse en Spaans-Amerikaanse literatuur in Nederland 1946-1985.

Curriculum
Maarten Steenmeijer werkte als docent Spaans in het middelbaar onderwijs (1978-1986), schreef cito-eindexamentoetsen, doceerde Spaans aan de RU Leiden en werd in 1986 docent moderne letterkunde Spanje en Spaans-Amerika aan de KU Nijmegen. Hij vervulde gastdocentschappen aan de Universiteit van Amsterdam (1988), Antwerpen (1997-98) en de Hogeschool Antwerpen (vanaf 2001).

Steenmeijer is onder meer organisator van het jaarlijkse Nijmeegs symposium 'Spaans in onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven'. Hij publiceerde onder meer: Mythenbouwers van de Nieuwe Wereld (1996), Moderne Spaanse en Spaans-Amerikaanse literatuur van 1870 tot heden (1996), La nueva novela histórica hispanoamericana (1991) en Asimilaciones y rechazos: presencias del romanticismo en el realismo espa n ol del siglo XIX (1999).
Hij was redacteur van Literair Paspoort, De Gids en Armada en is redacteur van Foro hispánico. Ook vertaalde hij een tiental literaire werken vanuit het Spaans en werkt hij al ruim 20 jaar als criticus voor Vrij Nederland.
In september verschijnt van zijn hand een eerste dichtbundel, getiteld Dit is niet Amerika (Wereldbibliotheek).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie