Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Regering laat mensen met een handicap zitten'

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Vindplaats 3
Bron: Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
Zoek soortgelijke berichten
Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: kabinetsstandpunt Wvg beschamend

15 juni 2001

Regering laat mensen met een handicap zitten

Belangenorganisaties vinden kabinetsstandpunt Wet voorzieningen gehandicapten beschamend

De belangenorganisaties vinden het kabinetsstandpunt over de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) een regelrechte aanfluiting. De rechten van Wvg-gebruikers worden in het standpunt niet landelijk vastgelegd. De afspraken die het kabinet heeft gemaakt met de Vereniging Nederlandse Gemeenten zijn daardoor te vrijblijvend en pakken de knelpunten niet aan. De regering toont met dit standpunt aan geen oplossing te willen voor huidige fundamentele problemen van mensen met een chronische ziekte of handicap. Het kabinet zegt te streven naar volwaardig burgerschap voor mensen met een functiebeperking, maar laat het nu behoorlijk afweten.

Het kabinetsstandpunt is een domper voor de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), de Federatie van Ouderverenigingen (FvO), het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) en de FNV. De organisaties reageren hiermee op het kabinetsstandpunt dat vandaag werd gepresenteerd. Het was de laatste en daarmee de fundamentele evaluatie van de wet die in 1994 gemeenten en gehandicapten tot elkaar veroordeelden. In deze wet zijn rechten van gebruikers niet goed vastgelegd. Gemeenten voeren daardoor een willekeurig en minimaal beleid. Veel mensen raken de mogelijkheid op een zelfstandig leven en maatschappelijke participatie kwijt.

Met het Wvg-standpunt kiest het kabinet voor halfbakken oplossingen en tandenloze afspraken met gemeenten. Minister Vermeend (Sociale Zaken) schuift het probleem op de lange baan. Grondige herzieningen kunnen, volgens de minister, pas plaatsvinden in de discussie over het dienstverleningsstelsel in het volgende kabinet. Maar mensen die nu door de Wvg in de kou staan, kunnen niet wachten op een nieuw stelsel. De wet moet worden aangepast zodat de rechten van de gebruikers landelijk vast liggen. Constructieve voorstellen van belangenorganisaties om hoge extra kosten tegen te gaan, wil Vermeend niet concretiseren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie