Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KVGO-voorzitter sceptisch over wao-rapport Donner

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen

PERSBERICHT

Amstelveen, 15 juni 2001

KVGO-VOORZITTER SCEPTISCH OVER WAO-RAPPORT DONNER

"Het wordt hoog tijd voor ingrijpende maatregelen in de WAO en de Commissie Donner gooit een flinke steen in de vijver. Het uitgangspunt dat gekeken moet worden naar wat iemand nog kan (en niet, zoals nu, naar wat hij niet meer kan) is goed. Inzet moet ook zijn dat wie nog kan werken, dat ook doet. Toch zet ik mijn vraagtekens bij de rechtvaardigheid en ben ik sceptisch ten aanzien van haalbaarheid en uitvoering."

Dat zei voorzitter Ad Molier tijdens de Algemene Vergadering van het KVGO in Amsterdam. "Onrechtvaardig blijf ik vinden dat de ondernemer de rekening gepresenteerd krijgt, ook als de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid buiten de onderneming ligt. Als je dat koppelt aan een zorgplicht waar jarenlange loondoorbetaling uit voortvloeit, kun je je afvragen of dat nog wel rechtvaardig is", aldus Molier.

Ten aanzien van de uitvoering van de WAO wordt in het rapport Donner gewezen op een aantal tekortkomingen. Molier: "Vooral bij de keuring gaat het nog wel eens mis. Het gevoel dat de wijde poort tot arbeidsongeschiktheid wordt vervangen door een deur met een vakbekwame portier heb ik zeker niet. Ook ben ik sceptisch over het ontslaan van een werknemer indien hij niet meewerkt aan een reïntegratie. Of er ook daadwerkelijk een ontslagvergunning verstrekt wordt, moet nog blijken."

Molier wijst er overigens op, dat de grafimedia-bedrijfstak zelf, KVGO en de vakorganisaties, al een heel eind op weg is bij het terugdringen van verzuim en WAO. De sociale partners hopen in oktober als één van de eerste sectoren in ons land een Arbo-convenant te sluiten met de overheid. Daarin zijn onder andere maatregelen en acties opgenomen gericht op Organische Psycho Syndroome (OPS), Repetitive Strain Injuries (RSI) en werkdruk. "Ik verwacht daar heel veel van. We gaan afspraken maken met de Arbo-diensten, GAK en verzekeraars om te komen tot een effectieve aanpak in het begin van het ziekteverzuim. Hier moet de grootste vooruitgang worden gemaakt."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie