Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: nieuw type warmwaterketel voldoet aan milieueisen

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Twente
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Nieuw type warmwaterketel voldoet aan belangrijke milieueisen WN 01/36 * 15 juni 2001
promotie ir. E. Mozes, faculteit Werktuigbouwkunde: On the Development of a High Capacity Water Boiler
Op basis van bovengenoemd onderzoek is een nieuw type warmwaterketel ontworpen die voldoet aan een aantal belangrijke milieu-eisen. Het betreft een type warmwaterketel in het vermogensgebied tussen de 1 en 10 MW. Het basisontwerp van dit soort warmwaterketels is zo'n 40 jaar oud en voldoet niet meer aan huidige milieu-eisen.

Een belangrijke eis is bijvoorbeeld de emissie van NOX. Voor gasgestookte ketels met een vermogen tussen 0,9 en 10 MW geldt in Nederland een maximale emissie van 70 mg/Nm³. Metingen aan de nieuwe warmwaterketel met verschillende lage NOX branders tonen waarden die lager liggen dan 50 mg/Nm³. Met één van de branders is zelfs een emissie behaald van 31 mg/Nm³.
Een ander positief milieuaspect is, dat het thermisch rendement erg hoog ligt. Metingen tonen een rendement van 97 tot 98 procent 5 tot 6 procent hoger dan die van bestaande ketels. Hierdoor wordt het verbruik van aardgas en de emissie van CO2 teruggedrongen. Bovendien is de nieuwe warmwaterketel gemiddeld 30 procent lichter dan bestaande ketels, waardoor het milieuvoordeel reeds in de productiefase naar voren komt.

Het onderzoek is gestart met het uitvoeren van kleinschalige experimenten. Er is een opstelling gemaakt, waarin verschillende gas-waterwarmtewisselaars getest kunnen worden tot een vermogen van 120 kW. Op basis van deze testen plus een aantal constructieaspecten is er gekozen voor een combinatie van drie warmtewisselaars. Deze combinatie is in een prototype opgeschaald tot een vermogen van 3,5 MW. In samenwerking met Gasunie Research in Groningen is voor de prototype een testprogramma opgesteld en uitgevoerd. In de metingen worden de verwachte lage NOX -emissie en het hoge rendement bevestigd.

Het project is een samenwerkingsverband tussen het bedrijf Van Dijk Heating en de Universiteit Twente, en is mogelijk gemaakt door financiële steun van de STW.
promotor prof. dr. G.G. Hirs
assistent-promotor dr. ir. J.B.W. Kok
informatie drs. B. Meijering

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie