Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

WAO op een positieve manier bezien

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Buro voor bedenken en begeleiden-redactie/presentatie radio

-journalistiek

-text-content websites

-maatschappelijk advies

Ronald R. Roestenburg-Andeweg
Veenendaalplein 88
1106 CP Amsterdam Zuidoost
telefoon 020 697 8570
e-mail roestenburg@chello.nl website www.homestead.com/ronaldroestenburg

WAO POSITIEF BEZIEN


1. In plaats van negatieve termen als arbeidsongeschikt en arbeidsgehandicapt voortaan spreken over ARBEIDSBESCHIKBARE
2. Kijk naar capaciteiten/talenten, niet direct naar beperkingen van mensen in de WAO
3. In een vroeg stadium bemiddelen naar werk/opleiding en maatjes-schap, intensief contact, tussen instantie en verzekerde

WAO positief bezien!

Probleemstelling

Zowel in de politiek, het bedrijfsleven als de media is de laatste tijd (voorjaar 2001) het geluid te horen dat het anders moet met de (instroom in de) WAO. Teveel mensen maken gebruik van de regeling, veel meer moet gekeken naar de uitstroom, de re-integratie, hoe kom ik weer aan de slag . Jammerlijk genoeg wordt daarbij nogal eens geopperd dat er veel mensen onterecht in de WAO zouden zitten. Iedereen kent zo wel een klussende, arbeidsongeschikte buurman.

Kernpunt is dat er door (bijna) iedereen in negatieve termen gesproken wordt: arbeidsongeschikt, arbeids- gehandicapt. De beperking staat voorop, niet het talent van WAO ers. Dat is kwalijk: het zet de publieke toon maar aan.

Positieve benadering

Arbeidsongeschikt zijn betekent veel maar vaak ook niet meer dan niet geschikt meer zijn voor het oude werk onder de oude condities.
De arbeidsbeschikbare , dus niet de arbeidsongeschikte heeft capaciteiten, talent, mogelijkheden en om die te etaleren en daadwerkelijk met die talenten aan de slag te kunnen, moet de traagheid uit het systeem. Nu duurt het te lang voor naar re-integratie wordt gekeken. Wordt al te makkelijk een zaak, geval, mens als hopeloos afgedaan. Een prima benadering is die uit het FNV stappenplan naar voren komt. Een soort logboek: Mijn weg uit de WAO. Af- gekeurd zijn is nog niet afgeschreven zijn. Ziekte en verlies leiden veelal tot nieuwe inzichten. De WAO er kan de verzekeringsarts, de arbeidsdeskundige nog het e.e.a. leren.

De politieke toon is die dat veel meer arbeidsongeschikten weer aan een baan geholpen moeten worden. Re-integratie is al jaren een van de doelstellingen van politici om het aantal WAO ers terug te dringen. De Wet op de re-inte- gratie arbeidsgehandicapten moet daarvoor zorgen. Jammer alleen is dat de praktijk vaak is, dat de WAO er die zelf, actief, aan de slag gaat met zijn/haar re-integratie weinig of niets hoort van de instelling die de uitkering verstrekt. Er zijn achterstanden, beperkingen.

Andere aanpak

Bij de poort moet het anders: al vroeg moet er gekeken naar mogelijkheden uit dat niet-betaald-kunnen-werken te komen: aan het eind van de ZW-tijd/in het begin van de WAO zouden de geldverstrekkende instantie en de verzekerde een contract moeten aangaan waarin maatwerk wordt gegeven hoe uit de ziekte/arbeidsongeschiktheid-knelling te komen. Er moet veel intensiever contact zijn tussen verzekerde en instantie: de arbeidsdeskundige zou een meestrijdend maatje van de WAO er, de klant, moeten zijn.

Kortom
Positieve woorden gebruiken. Al in een vroeg stadium kijken naar individuele mogelijkheden. Maatjes-schap tussen instantie en verzekerde.

(noot: idee en tekst: © Buro voor bedenken en begeleiden/ Ronald Roestenburg-Andeweg, Amsterdam)

Tot zover. Groeten doet:

Ronald R. Roestenburg-Andeweg
Veenendaalplein 88
1106 CP Amsterdam (Gein)
020 - 6978570
roestenburg@chello.nl website: URL:
http://ronaldroestenburg.homestead.com/

Het Buro voor bedenken en begeleiden.
Een media-activeringsburo over veel sporen:
van redactie/presentatie van radio-uitzendingen
tot (text)content voor websites.
Interesse gewekt, bel voor meer info: 020 6978570.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie