Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuid-Hollandse Waterdagen vestigen aandacht op belang water

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

8-06-2001

WATERdicht en WATERlanders

Op 15, 16, 17 juni vinden de Zuid-Hollandse Waterdagen plaats. Onder het motto 'water bindt en boeit' vestigt de Provincie Zuid-Holland de aandacht van een breed publiek op het belang van water en de waterhuishouding in deze provincie. Dit gebeurt met tal van wateractiviteiten, evenementen en thematische fietsroutes.

In het kader van de Zuid-Hollandse waterdagen zijn de projecten WATERdicht en WATERlanders in opdracht van de Provincie ontwikkeld door respectievelijk Kunstgebouw en ProBiblio.
In deze projecten hebben kinderen en jongeren gedichten gemaakt over het thema water. De feestelijke presentatie van deze gedichten vindt plaats op vrijdag 15 juni om 13.30 in Hellevoetsluis. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.
Het programma is bijgevoegd.

WATERdicht
Voor het project Waterdicht maakten elf leerlingen van basisschool 't Schrijverke uit Hellevoetsluis en elf leerlingen van basisschool de Doesmeer uit Leiderdorp onder begeleiding van Kunstgebouw een kort gedicht over water met een kleurrijke tekening erbij. Alle leerlingen wonen in Asielzoekerscentra in deze twee gemeenten. Ze zijn afkomstig uit landen als Afghanistan Angola, Iran, Irak, Rwanda en Somalië. De gedichten van de kinderen zijn afgedrukt op spandoeken. Tijdens de waterdagen hangen deze spandoeken tussen de bomen aan de Westkade in Hellevoetsluis en in Leiderdorp aan de buitenkant van winkelcentrum Winkelhof. De werken zullen gedurende de maanden juli en augustus nog te zien zijn in het gemeentehuis in Hellevoetsluis. De gedichten met afbeeldingen zijn tevens te koop op briefkaartformaat. WATERdicht is een kunsteducatief project dat in opdracht van de provincie door Kunstgebouw, de stichting voor Kunst en Cultuur in Zuid-Holland is ontwikkeld.

WATERlanders
Waterlanders is een poëzieproject rond het thema water dat in opdracht van de provincie is uitgevoerd door ProBiblio, de bibliotheekcentrale voor Noord- en Zuid-Holland, in samenwerking met de openbare bibliotheek Hellevoetsluis
en Voorburg. Zestien leerlingen van de Helinium Scholengemeenschap in Hellevoetsluis en een groep leerlingen van het St. Maartenscollege in Voorburg hebben gedichten gemaakt. De begeleiding was in handen van respectievelijk de dichter Daniël Billiet en dramadocent Jan van Seters.
Van beide scholen is een aantal gedichten geselecteerd die in de vorm van een tentoonstelling tijdens de waterdagen worden gepresenteerd op de historische brug in het centrum van Hellevoetsluis. De winnende gedichten zullen in de vorm van een tentoonstelling nog vier weken te bezichtigen zijn in de Openbare bibliotheken van Hellevoetsluis en Voorburg.

Feestelijke presentatie WATERdicht en WATERlanders Op vrijdag 15 juni om 13.30 vindt de feestelijke presentatie van de beide projecten plaats in Hellevoetsluis. Gedeputeerde D.C. Dekker van de Provincie Zuid-Holland en mevrouw A. Lagendijk, wethouder van Hellevoetsluis verrichten de opening. Bij goed weer vindt de presentatie buiten plaats aan de Oostzanddijk tegenover het gemeentehuis. Bij slecht weer vindt de presentatie plaats in de foyer van het gemeentehuis.

Aansluitend aan de feestelijke opening presenteert Carrie (columniste en presentatrice bij Radio Rijnmond) de spetterende finale van 'WATERLanders in de Bieb'. Het is de afsluiting van het poëzieproject Waterlanders.
In een feestelijke bijeenkomst die begint om 14.15 uur (na de opening van de expositie) in de bibliotheek van Hellevoetsluis (Woordbrouwerplein 1) worden de winnende gedichten gepresenteerd, nemen jongeren deel aan een 'dicht-in' en verzorgen de leerlingen van twee scholen een dans- en muziekpresentatie.

Tevens is er een internet bibliotheekquiz voor jongeren actief voor waterige dagen in juni. Locatie www.BIEBquiz.nl.

Op vrijdag 15 juni om 11.30 vindt eveneens de opening plaats van de expositie van de gedichten van basisschoolleerlingen in Leiderdorp aan de rand van winkelcentrum Winkelhof door mw. P.F.A.M. Kolman-Backbier, wethouder onderwijs en welzijn.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie